Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

Lättare att vara egoist i trafiken i småstäder

22 jul , 2019, 21.08 peppe

 

Kära läsare,

Vår lilla hyrbil har tagit oss från Helsingfors-Vanda flygplats till Ekenäs och vår sommarstuga. Jag måste erkänna att jag föredrar bil framför tåg och buss just när det gäller att åka till landet. Det är så mycket enklare med två barn, deras mormor och en massa packning. Plus Magnus och jag såklart.

Det jag inte föredrar är det min man förvandlas till bakom ratten. Den annars så lugna och sansade Magnus blir orimligt provocerad av folk som vägrar släppa in bilen i en kö, som struntar i högerregeln och givetvis de som kör långsammare än hastighetsbegränsningen. Han sitter bredvid mig i framsätet muttrar för sig själv om hur riskfyllt det är med folk som kör sniglar fram. Det är alltid samma hemmasnickrade teori om hur farliga de är i trafiken eftersom de ”provocerar fram onödiga omkörningar”. Jag kan inte påstå att jag håller med, men jag har min egen teori om trafiken i olika länder.

När vi flyttade till Los Angeles var jag livrädd varje gång jag skulle sätta mig bakom ratten. Jag föreställde mig hur den aggressiva trafiken skulle sluka mig, tusen och åter tusentals bilar, jag skulle köra fel, folk skulle tuta och skrika och göra oanständiga gester med händerna. När jag väl bekantat mig med staden insåg jag att jag haft helt fel. Folk är oerhört generösa och vänliga på både motorvägar och mindre gator i LA. De ger alltid plats, vinkar glatt och stannar alltid vid rött. När vi en gång fick motorstopp i West Hollywood tog det mindre än en minut innan fyra bilar stannat och samtliga chaufförer hoppat ut, frågat oss om vi var okej och sedan hjälpte oss att skuffa bilen in på en närliggande bensinmack.

Min egen hemmasnickrade teori är att i storstäder med massor av bilar är folk tvungna att tänka kollektivt framför individuellt. Man ger plats åt andra eftersom man måste, annars skulle trafiken inte rulla på. Det finns en tyst överenskommelse om att vi är här tillsammans och för att allt ska löpa smidigt är vi tvungna att ta hänsyn och till och med hjälpa varandra. (Önskar att det här tankesättet skulle leta sig in i den amerikanska politiken också).

I småstäder och ute på landsbygden finns det så få bilar att man som chaufför har råd att vara lite mer egoistisk i trafiken.

Hälsningar från Raseborg,

Peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *