Peppe bloggar om livet på västkusten

Trump,USA

Frihetsgas och frihetspotatis

30 maj , 2019, 02.23 peppe

 

Kära läsare,

kommer ni ihåg när USA 2003 ville att man skulle döpa om pommes frites till freedom fries som en protest mot att Frankrike motsatte sig USA:s ockupation av Irak. Det var komiskt i all sin töntighet. Bara USA skulle ha mage att döpa om franskisar för att de var besvikna på Frankrike. Jag behöver knappast nämna att freedom fries aldrig riktigt fick fäste och bara nämndes i ironiska sammanhang.

Idag lanserades frihetspotatisarnas storebror nämligen frihetsmolekylerna. Tyvärr är det inte lika lätt att skratta åt den här varumärkesjusteringen. Frihetsmolekyler är nämligen det energiministeriet i ett pressmeddelande kallar fossila bränslen. Naturgas heter nuförtiden frihetsgas.

President Donald Trump jobbar hårt för att ignorera klimatförändringen och häva upp Barack Obamas lagstiftning kring att bromsa upp klimatet uppvärmning. Trump säger att investeringar i fossila bränslen är nödvändiga för att hålla USA:s ekonomi konkurrenskraftig, men i praktiken visar klimatforskning att klimatkatastrofen kommer att leda till fler orkaner, fler översvämningar, mer torka och fler skogsbränder. Kostnaderna (för att inte tala om kostnaderna av människoliv) kommer att bli långt mycket dyrare än det bränsleproduktionen drar in.

Trumpadministrationen vägrar se längre än fram till 2040 och ser inga obehagliga konsekvenser av klimatförändringen fram tills dess. I praktiken visar forskning att det riktigt stora problemen med klimatet kommer att bli konkreta efter 2050. Trump är en känd klimatförnekare, i sitt favoritforum Twitter skrev han under en snöstorm i januari att det skulle ”kännas bra med lite gammal god global uppvärmning”.

Hälsningar från Kalifornien,

Peppe

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *