Peppe bloggar om livet på västkusten

Kultur,Los Angeles,rasism,USA

Olika sorters rädslor i USA

19 maj , 2019, 04.58 peppe

 

Kära läsare,

en avsevärd skillnad mellan USA och Finland är att medan finländarna oftast är ganska pragmatiska råder det i USA en skrämselkultur. Generellt lurar det tydligen faror överallt i det här landet (för att inte tala om utanför), men lyckligtvis finns det sjysta försäkringsbolag som ställer upp ifall olyckan är framme. Det går att försäkra sig för det mesta och här i LA är bland annat jordbävningsförsäkringen inte billig. Det sägs ju att Den Stora Jordbävningen är ordentligt försenad och därför kan komma vilken minut som helst. Lika bra att försäkra sig. Det finns givetvis en massa pengar i folks rädsla. Köp lite trygghet, eller i alla fall en försäkring.

I själva verket ligger våldsstatistiken på rekordlåga nivåer i USA. Följer man med BREAKING NEWS på lokaltv-kanalen eller använder av en app som Nextdoor (USA nionde mest nedladdade app), Citizen eller Amazons nya Neighbors får man lätt för sig att brott sker precis överallt och hela tiden. I de här apparna rapporterar grannar om allt de upplever som misstänksamt i kvarteret och informera om vilka skummisar som rört sig i närheten. Det här leder till att amerikanerna tror att brottsligheten och våldet ökar, trots att det är motsatsen som gäller. Speciellt utsatta är minoriteter som svarta och latinos, det har visat sig att folk har lättare att anmäla ”misstänkta figurer” om personen inte är vit.

När jag berättade för några amerikanska vänner att vi skulle åka till Mexiko på semester avrådde vännerna oss. De skulle själva aldrig sätta sin fot i det livsfarliga landet. Och om vi nu absolut måste åka rekommenderade de oss att ta in på ett all inklusive-hotell och aldrig lämna hotellområdet. Samma vänner tycker det är töntigt med ridhjälm och hjälm när de åker skidor.

Hälsningar från USA,

Peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *