Peppe bloggar om livet på västkusten

feminism

Varför inte sterilisera männen?

16 maj , 2019, 19.15 peppe

 

Kära läsare,

som var och en av er läst har den amerikanska delstaten Alabama röstat igenom en lag som förbjuder abort. Lagen kommer att gå vidare till högre instanser och sannolikt bli nerröstad. Det här låter ju försiktigt hoppfullt, men i USA är människorättsorganisationer nu oroliga över att det växande abortmotståndet i längden kommer att leda till det numera konservativa Högsta domstolen ska köra ner Roe v Wade. Det rättsfall från 1973 som gjorde abort lagligt i hela USA. Just nu är består Högsta domstolen av fem konservativa domare mot fyra liberala och det finns därmed en verklig risk att beslutet om laglig abort i alla femtio delstater rivs upp.

Läkare som utför aborter i Alabama kan få fängelsestraff på upp till 99 år. Kvinnor som utför abort kommer också att ställas inför rätta, hamna i fängelse och i värsta fall bli åtalade för mord. Kvinnors som riskerar dö under graviditeten kan få ett undantag, men till exempel incest eller våldtäkt är inte skäl nog för abort.

Egentligen tycker jag att incest- och våldtäktsargumentet inte hör hemma här. En kvinna ska ha rätt till sin egen kropp oberoende av situation. Så fort vi börjat diskutera NÄR en kvinna har rätt till sin egen kropp är vi nämligen ute på hal is. Att var och en bestämmer själva borde vara en självklarhet. Abort är ingenting kvinnor roar sig med för att ha lite kul. De som väljer att avbryta en abort gör det av goda skäl (som endast angår henne själv).

När aborter förbjuds betyder det inte att aborter inte görs eller att fler liv sparas, tvärtom är utförs olagliga och osäkra aborter och mödradödligheten ökar. Den enda effekt abortförbud har är att fler aborter blir osäkra. Att det inte handlar lika mycket om liv än om kvinnors rätt till sina egna kroppar visar tydligt hur man behandlar vapenlagar i jämförelse med abortlagar. Alabama ligger på andra plats i den föga smickrande rankingen av delstater med mest vapenvåld. Ändå verkar ingen lagstiftning gällande striktare vapenlagar intresserade de folkvalda ”pro-life”  som säger sig värna om liv. Rätten till vapen får inte ruckas på, men kvinnors rätt till sina egna kroppar är inte alls lika självklar.

Satirikern och serietecknaren Louise ”Hej hej vardag” Winbland kom mer en innvativ lösning: Varför inte först frysa ner spermier så barn kan bli till och sen utföra en obligatorisk sterilisering på män. En enkel lösning på oönskade graviditeter!

Hälsningar från Los Angeles,

Peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *