Peppe bloggar om livet på västkusten

feminism

Inför internationella kvinnodagen

3 mar , 2019, 21.55 peppe

 
Kära läsare, Jag läste en så bra krönika på ETC idag. Den handlade om hur Internationella kvinnodagen (som infaller på fredagen) ska handla om att lyfta fram kvinnor och komma fram till lösningar på ojämställdheten i samhället. Skribenten Hanna Strömbom lyfter fram hur åsidosatta kvinnor är inom medicinsk forskning. Och om hur mycket ansvar kvinnor själva förväntas ta. ”Om du ska genomgå något smärtsamt på sjukhuset så kommer läkare att presentera vad som ska hända och ge dig lämplig smärtlindring. Men gravida förväntas inför sin förlossning på egen hand skaffa sig en mindre utbildning i ämnet och gärna konstruera ett ”förlossningsbrev” som talar om hur det ska gå till – fastän förstagångsföderskorna knappast kan veta vad de har att vänta sig.”Ett alternativ som erbjuds är sterila kvaddlar. Sterilt vatten sprutas in under huden med stor smärta som följd. Smärtan ska leda till att kroppen pumpar ut endorfiner som i sin tur ska verka smärtstillande. Om det erbjuds i andra sammanhang? Inte vanligtvis. Om det hjälper? Oklart.” Hon jämför en förlossning med en långsam amputering av ett finger. Söderbom refererar till en bok av Caroline Criado Perez, som skrivit en bok om hur kvinnor åsidosätts i samhället. Vissa saker är så normaliserade i vår kultur att vi inte ens ifrågasätter dem. Det är klart att det bara är bilder av män på sedlar, inget konstigt med att det är mycket vanligare att kvinnor som fått hjärtattack feldiagnostiseras, den vanliga iPhonen är designad efter en hand som är större än en medelstor kvinnohand, Google assistant är programmerad att förstå mansröster (det är DÄRFÖR vår lyder Magnus, men inte mig!), snöplogande är anpassat efter mäns sätt att transportera sig, kvinnor är gravt underrepresenterade i historieböcker OCH SÅ VIDARE. Det här kan tyckas vara småsaker, men tillsammans bildar de en kultur där mannen är normen och kvinnan den som måste anpassa sig till ett system designat för någon annan. Detta är såklart ingen ond konspiration som ligger bakom det här, men ändå en orsak att ifrågasätta och förändra. Det första steget är såklart att bli medveten om hur världen ser ut. Hälsningar från Santa Monica, Peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *