Peppe bloggar om livet på västkusten

Los Angeles,USA

Kläder av plast

15 jan , 2019, 21.57 peppe

 

Kära läsare,

det bästa med att vara journalist är att få lära sig lite om många olika saker. Igår intervjuade jag Anna Cummings från organisationen 5Gyres som jobbar med att informera och forska i plast. Cummings under de senaste tio åren seglat runt världshaven tillsammans med sin man för att ta reda på hur mycket plast som egentligen ligger och guppar där. Mycket visade det sig.

Jag har slarvigt trott att det finns en plastö i storlek av Texas som flyter omkring i världshaven. Detta stämmer ej. Däremot finns det fem stycken gigantiska kluster av mikroskopiska och större plastbitar som åker omkring i de fem största strömvirvlarna. Cummings berättade om hur veckorna på segelbåten mitt ute på havet bara gick medan plasthelvetet guppade omkring dem. En tandborste här, en vattenflaska där. En fisk med sjutton olika små plastbitar i magen. Största delen är ändå mikroskopiska bitar som är för små för att skopas upp, men som äts av fiskar och senare dyker upp på våra tallrikar.

Det stora problemet är inte att få bort plasten hur haven. Det viktigaste är snarare att stänga av kranen på plastproduktionen, att lära folk använda andra, nedbrytningsbara, material och sluta använda engångsprodukter. Reningen av haven är förgäves ifall vi fortsätter att producera plast. Det krävs att konsumenter förändrar sitt beteende, formgivare gör paket av andra material och att lagstiftningen förändras.

Cummings berättade att det finns plast överallt,till exempel i de flesta kläder. Varje gång vi tvättar våra plagg sköljer vi ut en massa mikroplast i naturen. Tydligen finns det ett filter man kan installera på tvättmaskinen för att råda bot på detta (och i framtiden borde bara tvättmaskiner med detta filter inbyggt säljas). Cummings själv säger att hon försöker undvika plastpåsar i mataffärer och har egna tygpåsar som hon bär med sig. Hon använder tvål och schampo i plattor istället för flaskor och köper det mesta second hand. Det finns en massa småsaker en som konsument kan göra, viktigast är ändå att sätta press på beslutsfattare och företag.

Så nu går jag omkring och noterar all plast omkring mig.

Hälsningar från Los Angeles (som förbjudit plastpåsar),

Peppe

PS Jag kände mig lite dum när jag fick aha-upplevelsen kring hur klimatförändringen hänger ihop med plasten. Plast görs ju av fossila bränslen och produktionen ökar hela tiden.

,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *