Peppe bloggar om livet på västkusten

Kultur,Los Angeles,Samhälle,USA

Våga tacka nej till rean

26 Dec , 2018, 23.01 peppe

 

Kära läsare,

när jag ännu jobbade som chefredaktör på tidningen Papper fick jag inte sällan höra smått föraktfulla kommentarer om att vi på tidningen sysslade med ytligheter som ”mode och stil”. Mode och stil var underförstått sånt som kvinnor intresserade sig för och det som kvinnor intresserar sig för har än så länge lite längre status än det som män intresserar sig för. På den tiden hände det att jag tog till mig kommentarerna och kände mig nödgad att förklara att vi faktiskt OCKSÅ skrev om annat i tidningen. Nuförtiden vet jag att mode och stil är en lika viktig eller oviktig hobby som traditionellt manliga intressen som golf eller båtar.

En viktig poäng är ändå att inte blanda ihop stil med slit- och slängmode och massproduktion och -konsumtion. Det går bra att ha stil utan att bära nyköpta plagg. Det är ingen slump att årets julklapp i Sverige är det återanvända och att det dyker upp allt fler kurerade second hand-sajter och allt fler människor köper begagnat. Jag läser om folk som testar köpstopp  och vänjer sig av med regelbundna kickar av nyshoppat. Vårt sätt att konsumera, bland annat kläder, är nämligen ohållbart både av miljömässiga och etiska skäl.

Lätt att säga, svårare att utföra nu när mellandagsrean kör igång. Plagg nedsatta med 30, 50 och 70 procent lockar till snabba köp. Med e-handeln behöver man inte ens lämna soffan. Nyhetsbrev, sociala medier och affärer lockar in en likt näcken i bäcken. Jag är inte bättre själv. Fingrarna knäpper automatiskt in favoritbutiken i sökfältet på Google och smeker lystet de oemotståndligt förmånliga och snygga plaggen.

Men det finns hjälp. Börja med att avfölja alla affärer på sociala medier, stäng av prenumerationerna på nyhetsbrev, förbjud dig att shoppa på nätet och undvik att gå in i affärer. Gå igenom garderober och skåp. Du har antagligen mycket mer än vad du tror. Och om mellandagsrean suger in dig försök intala dig att detta inte är din sista chans att köpa något nytt och fint. Utbudet tar aldrig slut och det kommer fler reor hela tiden. Vi gör det här tillsammans och sparar pengar på köpet.

Hälsningar från USA,

Peppe

 

, ,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *