Peppe bloggar om livet på västkusten

feminism,Kultur

Så mycket prat om manlighet

16 Dec , 2018, 12.58 peppe

 

Kära läsare,

I går tog jag en glögg med en gammal vän som råkade vara i Stockholm. Vi satte oss på kvarterskrogen Paraden och kom fort in på ämnet manlighet. Vännen frågade mig varför det är så mycket snack om manlighet just nu och spontant hade jag inget bra svar på det. Sen resonerade jag så här: Kvinnorollen har förändrats och breddats genom tiderna.

Nuförtiden får kvinnor cykla, studera vid universitet, rösta, vara myndiga, bära byxor och jobba med vad som helst utan att det är speciellt konstigt.Tekniskt sett får också män göra vad de vill, men själva mansrollen har inte utvecklats särskilt mycket. Män ska vara starka, coola, alfa, framgångsrika och aktiva. I dag skrev Björn Wiman en bra text i DN om att han aldrig träffat en kvinnlig klimatförnekare. Wiman drog en koppling mellan att män ska vara aktiva och kvinnor passiva. Om hur det är logiskt att youtube-influencern Jordan B Peterson är klimatförnekare eftersom han ser folk som uppoffrar sig, inte flyger, säger nej till kött och begränsar sin konsumtion är svaga och passiva och att det är ett problem för manligheten.Så länge det manliga är normen och en ”riktig man” ska vara hård, aktiv och ha alla svar kommer det att vara svårt att förändra mansbilden.

Å andra sidan verkar det hända saker. Gamla goda Terminator, Arnold Schwarzenegger, var tvungen att justera sin image då han kandiderade för guvernörsposten i Kalifornien.

”Schwarzeneggers bränsleslukande monsterbil Hummer byggdes om för att tankas på vätgas och på senare tid har Schwarzenegger ytterligare förstärkt sitt klimatengagemang genom att aktivt stötta rättsfall mot företag och delstater som inte följer Parisavtalet. I samma vända har han ytterligare ”mjukat upp” sin maskulinitet, till exempel genom att bli vegan.”
Jag tycker att detta är ett utmärkt exempel på att tider och människor kan förändras. En ljusglimt i det annars kompakta decembermörkret.
Hälsningar från Stockholm,
Peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *