Peppe bloggar om livet på västkusten

Finland,Kultur,Samhälle

Detta angår varken dig eller mig

13 Dec , 2018, 09.47 peppe

 

Kära läsare,

december månad är en uppsluppen månad. Det är klackarna i taket mest hela tiden. Vid sidan om alla julfester bjuds det på glögg runtom i stan och när självaste julafton närmar sig sätter man bastuölen på kylning, snapsen i frysen och rödvinet på luftning. Och det är för det mesta festligt och trevligt. Vem gillar inte ett mustigt rödvin i den kalla och mörka decemberkvällen? Eller en snaps till fisken?

Alla gör faktiskt inte det. Det finns folk som inte vill dricka för att de ska köra bilen hem, för att de är nyktra alkoholister, för att de är gravida, för att de lovat sig själva att inte dricka framför barnen eller för att de helt enkelt  inte har lust. Jag har förstått att det inte alltid faller i god jord att tacka nej till spriten. Den som inte dricker gör det nämligen extra tydligt att det finns de som gör det. De blir undantaget som bekräftar regeln i vår alkoholkultur. Då kan en första reaktion vara att truga ”Äh, en liten drink kan väl inte vara så farligt”. Eller försöka ta reda på orsaken till det alkoholfria valet för att kunna argumentera ner det.

Men vet ni vad, det finns bara en rätt reaktion då en person tackar nej till bärsen/nubben/rödtjutet och det är: ”Får det vara någonting annat, alkoholfritt, istället?” Orsaken angår nämligen varken dig eller mig. Det behövs inget välslipat argument för att tacka nej till alkohol. Eller kött för den delen heller, men det kan vi tala om en annan gång.

Ha en fin Luciadag!

Hälsningar från Stockholm,

Peppe

Läs också

2 kommentarer

 1. Mållan skriver:

  Peppe jag är så glad för att du oförtröttligt orkar predika allas rätt att vara alkoholfria och att du orkar sätta dig in i våra (alkohol)mönster, och idag ger du ett gott råd till och med! (Vad vill du ha som är alkoholfritt?)
  Våra högtider förstörs så ofta helt i onödan av för mycket alkohol och det eviga tjatet på den som vill vara nykter. Så fortsätt med dina alkoholfria inlägg! De behövs!
  Jag ser att min kommentar nästan låter ironisk, men det är den inte.

  • peppe skriver:

   Tack för att du skriver så! Jag dricker själv vin ibland, men AVSKYR innerligt kulturen där folk i sociala sammanhang tvingar alkohol på en.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *