Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

Ta makten över december

2 Dec , 2018, 00.06 peppe

 

Kära läsare,

När jag skriver det här är det första december. Årets snabbaste månad. Man blinkar och och så är det plötsligt januari. Det här passar illa ihop med att december också oftast är en av årets stressigaste månader. Inte nog med advent-, lucia-, lilla- jul och nyårsfirande ska också presenter köpas, pepparkakor bakas, julbord planeras och året avslutas. Inte sällan är det just du som måste fixa allt detta.

För folk som också vanligtvis lever en stressig vardag kan december bli för mycket. Alla åtaganden skapar en stress som gör att du aldrig hinner njuta av den första glöggen och på julkonserten i kyrkan istället för att njuta av musiken sitter du och gör inköpslistor. Lyckligtvis finns det hjälp. Du kan ta makten över december.

Är du kvinna sköter du troligtvis en massa uppgifter som faktiskt går att delegera åt andra familjemedlemmar som partner och äldre barn. Reservera några timmar en söndag eftermiddag med att lista allt som måste göras och fundera sedan på vad andra människor i hushållet kan bidra med. Ett minimum är att själv köpa presenter åt människor i sin ursprungsfamilj. Eller att helt skippa gåvorna. För handen på hjärtat, visst finns det tillräckligt med grejer på jorden redan?

Steg två är att lista alla smågrejer du skjutit upp. Räkningar som borde betalas, samtal som ska ringas och mail som ska svaras på. Reservera 45 minuter varje dag till att bara göra småsaker. De tar oftast upp mycket mer tid när de flyter omkring i ditt bakhuvud för att då och då ploppa upp som en påminnelse med dåligt samvete. Bara gör dem.

Kom också ihåg att allting inte måste vara perfekt och hemlagat. De flesta jultraditioner skapades under en tidsera utan internet och två heltidsarbetande föräldrar. Köpepepparkakor (fast utan palmolja!), lite damm bakom soffan och helt vanliga gardiner istället för julgardiner är mer än fullt acceptabelt. Här i Ameica säger vi: ”Cut yourself some slack!”. Det kommer att bli jul ändå. Sånt går inte att bromsa.

Glad första december!

/Peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *