Peppe bloggar om livet på västkusten

Los Angeles,poolekonomi,Samhälle

På elscooter i Santa Monica och Stockholm

13 sep , 2018, 05.24 peppe

 

Kära läsare,

när jag skriver det här har min man precis hoppat på en elscooter och susat iväg mot hotellet Shutters Inn för att ta ett glas vin med en kompis. Shutters ligger knappt två kilometer från oss och elscootern är snabbare än apostlahästarna och kräver inte att man kör runt kvarteret i en kvart för att hitta parkeringsplats. Nu säger ni att en gammal god cykel skulle vara minst lika bra, men i det varma klimatet i Kalifornien skulle det leda till att Magnus kom fram dyblöt av svett.

I USA är elscootrarna just nu bland det hetaste i startup-världen bland både entreprenörer och riskkapitalister. De finns överallt här i Santa Monica, det är sällan man behöver gå längre än ett kvarter för att hitta en. Har man bråttom är det bara att öppna appen redan hemma och där se var närmste elscooter befinner sig och hur mycket batteri som finns kvar i den. Otroligt praktiskt. Vill man tjäna en liten extraslant kan man dessutom anmäla sig som scooterladdare och ta hand om de scootrar som behöver mer el i batteriet. Räkna med mellan 5 och 20 dollar per scooter.

Det här låter som en lycklig saga: Kalifornienborna lämnar bilen hemma och tar sparcykeln istället! Alla är ändå inte överens om att detta är det bästa som hänt. Folk använde nämligen scootrarna som om de ömsom var fordon, ömsom människoben. De kör från trottoaren ner på gatan och upp på trottoaren igen. De smyger upp bakom en och skrämmer livet ur människor och hundar och krockar överraskande ofta med bilar.

Nu har staden börjat skapa elscooterfria zooner och polisen haffat förare som kör utan hjälm, utan körkort, är under 16 år eller är fler än en på scootern. Regelrätta razzian kan fånga in tiotals vårdslösa förare. Santa Monica-borna samlar nu också in namn för att helt förbjuda scootrarna. I San Francisco finns det redan ett tak för hur många elscootrar det får finnas i staden.

Enligt Veckans affärer kommer Uber att satsa på elcyklar i Berlin och sedan sprida dem över resten av Europa. I Stockholm finns redan elscooterbolaget Voi så räkna med att nästa sommar också se scootrarna i Helsingfors. Kom bara ihåg att inte köra på trottoaren och använda hjälm.

Hälsningar från Santa Monica,

Peppe

, ,

Läs också

En kommentar

  1. John skriver:

    Ja dessa elscooters är verkligen det bästa som hänt sedan skivat bröd!
    Elsparkar kommer snart till varje större stad i Sverige hoppas jag.

    Om någon vill testa Voi elscooters så får man 45kr att testa för här:
    https://link.voiapp.io/Bh1z1JF68Q

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *