Peppe bloggar om livet på västkusten

Finland,Stockholm

Svenskar fattar inte bastuns syfte

24 jul , 2018, 20.45 peppe

 

Kära läsare,

jag är tillbaka i Stockholm efter en underbar vecka i Finland. Vi var extremt lyckligt lottade och mötte inte minsta lilla blågröna alg på sommarstället utanför Ekenäs. Tack vare de rena vattnen simmade vi flera gånger om dagen för att svalka oss och sov sedan under ett myggnät på terrassen. Värmen har varit monumental. Ändå har jag badat bastu varje dag under sju dagars tid.

Min svenska man tycker att jag är lite dum i huvudet som värmer bastun trots att temperaturen ligger på trettio grader utanför. Jag försöker förklara för honom att bastu inte är främst till för att värma sig. Det råkar visserligen vara ett varmt rum, men det det är framförallt en plats att ta det lugnt i, sitta tyst eller prata med en vän, meditera, kanske dricka en öl och svettas. Bastu är så mycket mer än värme.

Min hy är aldrig så fin som efter en tid i Finland med bastu. Då jag går osminkad dagarna i ända och tvättar mig med tvål och vatten på kvällen. Jag sover aldrig så gott som efter att ha badat, några av de bästa och mest förtroliga diskussioner och lugnaste ensamstunder har jag upplevt i en bastu. Jag badar lika gärna ensam som med sällskap. Ett stort bonus är att doppa sig havet mellan baden, men en sval dusch funkar också. Jag är inte kräsen.

Eftersom det kommer att ta många månader, kanske ända tills nästa sommar, innan jag nästa gång får bada tröstar jag mig med att koreanerna också är duktiga på bastubad. Jag får lov att ta mig till Koreatown så fort vi kommer hem. Men tyvärr ensam, min svenska man vägrar. Han tycker att det är alldeles för varmt för sånt i LA. Han fattar ingenting.

Hälsningar från Stockholm,

Peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *