Peppe bloggar om livet på västkusten

Finland,finlandssvenska

Ekenäs, jag gillar dig

17 jul , 2018, 16.10 peppe

 

Kära läsare,

Ni vet kanske hur man medan tiden går mer eller mindre motvilligt blir allt mer lika sina föräldrar. I dag noterade jag att jag håller på att förvandlas till min egen pappa. Min far är född och uppvuxen i Helsingfors, men beslöt sig efter en utlandsvistelse på femton år att inte återvända till huvudstaden, utan köpte hus i Ekenäs. På den tiden fattade jag ingenting. Varför inte återvända till sina rötter? Pappa sa att han tyckte det var så tråkigt att staden förändrats så mycket sedan han var ung och att han hellre upptäckte en ny stad i Finland. Gärna en där man fortfarande pratade svenska överallt.

I dag förstår jag honom lite bättre. Jag och ungarna åkte ut till sommarstugan i Raseborg. Vi passade på att storhandla i Ekenäs och tog en promenad längs med Kungsgatan. Jag tyckte allt allt var idylliskt och härligt och insåg att det till stor del handlade om att alla talade svenska. Alltså alla. Den äldre mannen i glasskiosken, tjejen på cafét, killen i kassan på S-Market, kvinnan som sålde jordgubbar och ärter och så vidare.

Jag har noll problem att tala finska, men det kändes så varmt och välkomnande att få tala sitt modersmål överallt i stan. Jag inser nu att jag helt enkelt får bli min pappa också när jag besöker Helsingfors och inleda alla samtal på svenska. Språket kommer ju inte att blir mer vanligt om alla bara tala finska. Tydligen krävdes det för mig en utlandsvistelse för att verkligen inse det.

Där ser man vad åldern för med sig. Jag är inte ännu redo för en flytt till Ekenäs, men känner hur mitt hjärta bultar för kundservicen här.

Hälsingar från Raseborg,

Peppe

, , ,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *