Peppe bloggar om livet på västkusten

feminism,USA

Singelföräldrar är utsatta i USA

28 maj , 2018, 20.02 peppe

 

Kära läsare,

jag har skrivit om hur obefintligt statens stöd till föräldrar är. Trots att man betalar nästan lika mycket skatt i Kalifornien som hemma i Finland erbjuds varken föräldrapenning eller subventionerad dagvård. Saken blir inte bättre av att boendepriserna på många håll är de dyraste i landet och att lönerna visserligen också är högre, men dagarna längre och semestern obefintlig. Vad gör en ensamstående mamma eller pappa då?

En ensamstående mamma jag pratade med i veckan hade helt enkelt varit tvungen att skaffa en rumskompis för att ha råd att betala hyran. Varför inte flytta till ett förmånligare område istället , frågar ni kanske nu? Jo, för att nivån på skolorna är så olika. Santa Monica är en rik stad med landets bästa skolor. Är det då värt att riva upp barnen från skolan och kompisarna för att betala mindre i hyra och ha råd att inte ha en rumskompis? Nej, det är det inte sa just den här mamman.

Det är givetvis upp till var och en att själv avgöra vad som är bäst för barnen, men just nu flyr kalifornienbor till närliggande delstater som Nevada, Arizona och längre bort till Texas. Där är levnadskostnaderna lägre. Mellan 2007 och 2016 flyttade en miljon fler personer bort från Kalifornien än till. Att bara dra till en annan delstat är ju lite mer komplicerat ifall det finns en annan förälder som varken själv vill flytta eller se sina barn försvinna tusentals kilometer bort.

Det är tungt att vara ensamstående också om man har en stat som håller en om ryggen, men i USA är singelföräldrar helt utsatta.

Hälsningar från USA,

Peppe

 

Läs också

En kommentar

  1. mike johnson skriver:

    … du har så rätt, Peppe …och all de som nu flyr Kalifornien…en hel del kommer upp hit till Washington och tar med sig sina liberala socialistiska ideer som är grunden till Kaliforniens problem … och nu kör dom hårt på samma bana här. Och vänta bara tills de rika top 5% och de stora bolagen börjar röra på sig… det är dom som betalar majoriteten av skatterna… om de flyttar, då är det kört för CA.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *