Peppe bloggar om livet på västkusten

Los Angeles

Drygt 55 300 trafikolyckor om året

12 maj , 2018, 05.53 peppe

 

Kära läsare,

I dag när jag körde hem från stallet hade PCH (även kallad Highway 1) förvandlats från motorväg till parkeringsplats. Tusentals bilar stod blickstilla och jag insåg att det såklart berodde på en olycka lite längre fram. Det fanns inte så mycket annat att göra än att välja en bra podcast och vänta ut brandbilarna, ambulanserna, poliserna och alla de andra bilarna framför mig.

Innan vi flyttade till Los Angeles hade jag aldrig ägt en bil. Jag körde några enstaka gånger om året och gladde mig över att fötter, cykel och spårvagn funkade så bra i Helsingfors. Trots att det kan gå flera dagar utan att jag sätter mig bakom ratten här i LA skulle ett liv utan bil vara utmanande. Det finns visserligen kollektivtrafik, men den är inte sällan tre fyra gånger så långsam som egen bil. Att åka till stallet skulle helt falla bort.

Jag var ganska nervös innan jag började köra regelbundet. Jag föreställde mig att Los Angeles var som Paris eller Rom där man trycker på gasen, tutar och hoppas på det bästa. Så var det inte alls. Folk är generellt väldigt trevliga och generösa med plats och man kommunicerar hela tiden med andra chaufförer. Jag tycker till exempel att stockholmstrafiken är väldigt mycket mer aggressiv. Min teori är att det i en så stor stad, med så många bilar som Los Angeles, måste folk vara trevliga mot varandra för att trafiken överhuvudtaget ska löpa. Trafikkulturen har på ett darwinistiskt sett formats så trevligheten övervunnit ilskenheten.

Det sagt sker det väldigt många olyckor här. Det beror antagligen på att samtliga angelenos inte är speciellt bra chaufförer, unga får körkort väldigt tidigt, seniorer kör bil väldigt långt upp i åldrarna, folk dricker och kör, röker gräs och kör, tar droger och kör, sms:ar och kör, vet inte hur de ska köra när det regnar, och så finns det så otroligt många fordon här. I LA finns det 1, 6 bilar per hushåll. Ifjol dog 253 personer i trafiken i LA, 130 fotgängare fick sätta livet till. Det låter kanske inte så mycket, men siffran 55 350 som visar på antalet bilolyckor sker varje år i staden är skrämmande.

Jag försöker att både tänka och inte tänka på det när jag är ute och kör. Tänka på för att påminna mig själv om att vara försiktig, inte tänka på för att det inte går att leva ett liv där man är rädd hela tiden. Jag satt förresten bara en halvtimme still på PCH, sen började trafiken löpa igen. Beredskapen för att sköta olycksplatser i LA är hög.

Hälsningar från Los Angeles,

Peppe

 

, ,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *