Peppe bloggar om livet på västkusten

USA

”Har ni ett skjutvapen hemma?”

6 mar , 2018, 19.17 peppe

 

Kära läsare,

jag jobbar på ett större reportage om vapenlagstiftningen och amerikaners attityder till den och snubblade över en aspekt som nu är självklar, men som jag aldrig förr tänkt på. En av kvinnorna jag intervjuade berättade att hennes son fått en födelsedagsinbjudan där det stod att hemmet där festen skulle hållas inte hade pool, båda föräldrarna skulle vara hemma och det fanns inga skjutvapen i hushållet.

Att föräldrarna ville poängtera att det inte finns vapen i hemmet fick mig såklart att tänka på alla hushåll som verkligen har en pistol i skrivbordslådan. Jag gjorde en snabb mental genomgång av alla sjuåringen kompisar. Bästisens kompisar har knappast ett, de är uttalade demokrater. Den andra bästisens föräldrar kommer från Polen och för dem är det antagligen lika otänkbart som för oss att ha vapen hemma. Men hur är det med den tredje bästisens föräldrar. De är ju republikaner där han är ju uppvuxen i Idaho och hon i New Jersey. Inte omöjligt att de är extra tända på det andra tillägget.

Det är såklart omöjligt att se på en person om hen har ett vapen hemma eller inte, men uppskattningsvis lever drygt 40 procent av alla amerikaner i ett hushåll där det finns minst ett skjutvapen. I Kalifornien är siffran cirka 20 procent. I Idaho 57 procent.

Jag antar att jag i fortsättningen helt enkelt får fråga föräldrar som bjuder över våra barn på playdates om de har vapen liggandes hemma. Och sen avgöra om jag vill att ungarna ska leka i den miljön.

Hälsningar från USA,

Peppe

,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *