Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

De bästa politiska poddarna i USA

13 feb , 2018, 18.46 peppe

 

Kära läsare,

Jag håller på med en essä om hudvård och varför så många kvinnor har tagit som vana att ha en ”hudvårdsrutin” just under de senaste åren. Journalisten Jia Tolentino skrev att ”self care”, ta hand om sig själv, är nödvändigt i en tid när Donald Trump är president. Det är hennes sätt att fly verkligheten och samla styrka.

Tolentino är inte den enda som tycker att vi lever en mörk tid för tillfället, men om man ska se det från den ljusa sidan så finns det fördelar med att det händer så mycket okonventionellt inom den amerikanska politiken. Aldrig förr har inte bara amerikaner, utan också resten av världen (speciellt européer) haft så bra koll på hur den amerikanska kongressen fungerar, vad ”gerrymandering” innebär (justerande av valkretsområde som görs enbart för att gynna ett visst parti eller en viss kandidat), vem Nancy Pelosi är, att Puerto Rico är en del av USA, DACA och presidentens befogenheter. Hösten 2016 förvandlades världen till en lektion i samhällslära.

Att vi har så bra koll handlar delvis om bra journalistik. Medier levererar och folk läser/lyssnar och tittar. Under 2017 ökade New York Times digitala läsarintäkter med 46 procent och de digitala intäkterna med 30 procent (578 miljoner dollar). Det handlar också om att amerikaner är oerhört skickliga på att göra politisk underhållning. TV-program som The Daily Show, Last Week Tonight, The Colbert Report och Samantha Bee skämtar, förklarar och informerar om Vita husets senaste eskapader.

En annan källa är podcaster. Precis som i Finland bara ökar lyssningen också i USA. Giganten Pod Save America, som leds av några av Obamas före detta talskrivare drog nyligen ut på turné i Europa och drog fulla hus. Nu har podden skrivit  kontrakt med HBO och kommer att kombinera podd med tv. Några andra riktigt bra podcaster är Trumpcast, Left Right and Center, The Politico Nerdcast, Political Gabfest, Vox’s the Weeds och en massa massa andra.

Om världen ser dyster ut så kan vi trösta oss med att vi de senaste åren antagligen höjt vår politiska allmänbildning ordentligt.

Hälsningar från Santa Monica,

Peppe

Läs också

En kommentar

  1. J. Flemming skriver:

    Ben Shapiro och Rubin report är ju också ganska framstående poddar på den konservativa/liberterianska sidan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *