Peppe bloggar om livet på västkusten

USA

1 miljard kycklingvingar

4 feb , 2018, 18.52 peppe

 

Kära läsare,

i dag kommer miljoner amerikaner att bänka sig framför tv:n för att se Philadelphia Eagles möta the New England Patriots i Minneapolis. Superbowl är den största idrottshändelsen i USA, Justin Timberlake kommer att stå på scen (senast han gjorde det var 204 tillsammans med Janet Jackson). Superbowl är mer än sport, det är en högtid och en fest, och precis som under Thanksgiving, julen och påsken kommer den här helgen med sina traditionsbundna maträtter. I det här fallet kycklingvingar.

Man räknar med att amerikanerna under Superbowl äter drygt 1 miljard chickenwings. Antagligen mer av kulturella orsaker än på grund av den utsökta smaken. Så är det med oss finländare och svenskar och alla andra kulturer och länder tillräckligt priviligierade för att kunna välja och vraka bland det vi vill äta. Vi äter en viss maträtt för att vi vuxit upp i en omgivning när man äter just den här rätten. Det skulle aldrig falla oss in att slakta och äta upp en hund, men beställer gärna kalv eller biff på restaurangen.

Nu försöker jag inte övertala er att bli veganer eller dra oss in i en filosofisk debatt kring vems liv som har mer värde, hundens eller kossans. Eller hönans. Jösses, ni är ju inte ens amerikaner och kan inte beskyllas för att vara skyldiga till kycklingmassakern innan Superbowl! Däremot vill jag uppmana er att fundera över varför ni äter det ni äter. Är det kultur, gammal vana eller aktiv vilja? Finns det ett miljö- och djurvänligare alternativ? Är ni som amerikanerna som pressar i sig kycklingvingar mer för att ”det hör till” än för att det är gott? Eller funderar ni över era val?

Jag läste en gång en krönika där skribenten beskrev kött som den nya tårtan. Någonting man äter vid högtidliga tillfällen och när det är fest, inget man slentrianmässigt moffar i sig på måndagslunchen. På de flesta ställen, vare sig det är restauranger eller ditt eget kök, går det bra att tillreda ett riktigt gott vegetariskt alternativ. Sen kan man fira med revbensspjäll på lördagen. För ärligt talat, kycklingvingar smakar väl ändå mest, salt, fett och Buffalo-dipp?

Hälsningar från Amerika,

Peppe

PS kom ihåg att vara snälla mot djuren.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *