Peppe bloggar om livet på västkusten

Los Angeles

Den mörka sidan av Los Angeles

7 jan , 2018, 07.39 peppe

 

Kära läsare.

Los Angeles framställ ofta som glamoröst och spännande. Vi snackar drömmarnas stad. Hit kommer folk för att bli skådespelare, yoga, surfa eller göra karriär som musikartister. Gatorna är fulla av cabriolet mustanger och Teslan, solnedgångarna över Stilla havet är alltid magnifika och alla är trevliga och snygga.

Men där solen skiner finns det såklart alltid också skuggor. I P1 radiodokumentären på Sveriges Radio ”Fast i La La Land” berättar tre olika kvinnor om hur de kommit till Los Angeles, träffat en man, fått barn, skilt sig och inte fått ensam vårdnad om barnet. Det innebär i praktiken att kvinnorna inte kan lämna USA med sina barn utan pappans medgivande. Skulle de göra det skulle de i praktiken bli anklagade för kidnappning. En del av kvinnorna har haft visum som gått ut och lever nu olagligt i landet. Det gör deras situation ännu svårare.

Det här problemet är så pass vanligt att Svenska kyrkan i kuststaden San Pedro startat en stödgrupp för kvinnorna som ofrivilligt är fast i Los Angeles. Under ett år följer Sara Miller och Angelica Rundberg tre av kvinnorna i gruppen och deras kamp att få ta med sig barnen hem till Sverige. En väldigt bra dokumentär som får mig att tänka på boken och filmen ”Inte utan min dotter”.

Hälsningar från Hollywood,

Peppe

Läs också

15 kommentarer

 1. Linda skriver:

  Varför ska kvinnorna få ta med sig barnen ”hem”? Hade man tyckt likadant om någon velat ta med sig barnen ”hem” om det inneburit att barnet varit tvungen att flytta FRÅN Sverige? Obs, kommentar utan att ha lyssnat på programmet. Är man partisk för det är mammorna? Eller för de är svenska? Eller för USAs visumlagar är så stränga? Är själv svensk kvinna med barn i USA (ej skild) men kan inte se hur det vore rättvist att jag skulle ta med mig barnet till Sverige om vi skulle skilja oss.

 2. Linda skriver:

  Hade ni sett pa det likadant om det varit en foralder som velat ta barnet FRAN Sverige och den svenska foraldern inte velat ga med pa det?

 3. mike johnson skriver:

  … fint att lysa lite ljus på feminismens vansinnigheter

  • peppe skriver:

   VERKLIGEN! Nu få män sannerligen ta och se sig i spegeln och försöka ta sig ur sin extremt snäva och förutsägbara mansroll. Fint att du håller med mig.

   • mike johnson skriver:

    Tack Peppe …. det var överraskande. Självklart har både mor och far rätt att umgå med sina barn, och antagandet att en mor skulle ha stagdad rätt att ta barnen och ge sig av utan hänsyn til faderns rättigheter … är verkligen feministiska vansinnigheter, t.o.m. med i CA, och jag är glad att du håller med.

 4. ha apuraha skriver:

  Bättre exempel. mannen vill ta barnet från Sverige till Saudiarabien.

 5. Rasmus skriver:

  Här får ju CA ta sig i kragen och antingen ge kvinnorna rätt i att ta hem barnen eller ge dom permanenta visum. Man kan inte begära att männen ska godkänna att inte få träffa sina barn igen, men inte heller att kvinnan ska åka hem till Sverige utan barnen.

 6. mnedeljov@yahoo.com skriver:

  Hej Peppe,
  Kul att du skriver om dokumentaren 🙂 , det finns manga tjejer som ar fast och har hamnat i en knepig situation.. vi ar har for att hjalpa genom att dela med oss av det vi har lart oss.

  Kindest Regards,

  Monika aka ”Camilla”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *