Peppe bloggar om livet på västkusten

Finland,Okategoriserade

Världsmedborgare och alkoholoffer

20 Dec , 2017, 04.11 peppe

 

Kära läsare,

jag läser om hur riksdagen röstat igenom att mataffärer Finland från och med nästa år ska få sälja starköl och antar att det är ett första steg mot att det snart också kommer att finnas vin på Alepas hyllor. Spontant känns det både praktiskt och kontinentalt. Tänk att lilla Finland äntligen ska bli som stora världen! Ta en sen promenad till matbutiken och samtidigt plocka med sig en flaska rödvin. Så enkelt! Så praktiskt!

Det behövs ändå bara en snabb googling för att ta reda på att en lite slösare alkohollagstiftning innebär fler dödsfall. Just den här höjningen uppskattas leda till ungefär 150 dödsfall om året. Då finns inte inräknat alla de barn som tvingas växa upp med missbrukande föräldrar, det våld som sker på gatorna och alla de övergrepp som sker på fyllan. Enligt Brottsförebyggande.fi var under åren 2010−2015 cirka 70 procent av de personer som misstänktes för brott mot liv alkoholpåverkade. Majoriteten av misshandelsbrott begås i fyllan. Berusning ökar också risken för att falla offer för misshandel.

En slappare alkohollagstiftning kommer knappast att påverka mig och dig. Våra liv blir kanske lite lättare i och med att vi inte behöver tajma Alkos öppettider. Men alkohollagen handlar inte om oss. Den ska skydda de svagare, de som inte kan hantera alkohol och vars berusning påverkar andra i omgivningen.

Det som irriterar mig är alla de som på sociala medier har valt att göra drömmen om vin i matbutiken till ett poserande och identitetsskapande projekt. De som genom sin längtan efter att köpa en Barolo i  Alepan vill insinuera att de är världsvana personer med god smak. Titta på mig, jag är en kultiverad världsmedborgare! Min smak är raffinerad! Jag passar egentligen bäst in i Paris eller Madrid!

Så länge det finska folket, jag ser bland annat på dig Teuvo Hakkarainen, inte kan hantera alkohol är vår önskan om att inte vara fjättrade vid Alko mindre viktig än alla alkoholoffer.

Hälsningar från L.A.

Peppe

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *