Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

Det finlänska passets fördelar

16 Dec , 2017, 01.38 peppe

 

Kära läsare,

i dag före min ridlektion pratade jag som vanligt med en av männen som jobbar med hästarna i stallet. Roberto berättade att han för sjutton år sedan kom till Los Angeles. Han skulle egentligen bara stanna ett och ett halvt år, men när hans visum löpte ut var han ännu kvar i USA. Att åka hem till Guatemala var helt enkelt för farligt. Gängen i The Northern Triangle, den norra triangeln, Honduras, El Salvador och Guatemala har kallats de fattigas maffia och består mestadels av unga, tatuerade män som är extremt våldsamma. Precis som maffian ”beskyddar” de lokala företagare mot en generös betalning. Att motsätta sig maffian straffas med döden. Mellan år 2007 och 2015 steg siffran med flyktingar från det här området med 25 procent.

Roberto berättade att han längtar efter att träffa sina föräldrar och sin syster. De skypear varje vecka, men har inte befunnit sig fysiskt nära varandra sedan år 2000 då Roberto åkte till USA. Att åka hem till Guatemala skulle innebära att betala en stor summa pengar till maffian. Har man bott i USA uppfattas man nämligen som stenrik varesig man jobbat i ett stall, sålt frukt eller haft en framgångsrik start up. Att vägra betala straffas med döden.

I USA blir man ständigt påmind om privilegiet att vara vit och ha ett europeiskt pass. När jag kan åka hem varje sommar och ha släktingar och vänner på besök är det en omöjlighet för många, många av Los Angeles-invånare.

Hälsningar från LA,

Peppe

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *