Peppe bloggar om livet på västkusten

feminism

Männens tid är inte nu

29 Nov , 2017, 20.39 peppe

 

Kära läsare,

jag befinner mig i Addis Adeba när jag läser om att #metoo äntligen tagit fart i Finland och fler än 6000 finlandssvenska kvinnor vittnar om sexuella övergrepp. Jag hoppas att uppropet tar fart och också sprider sig till den finska sidan och att detta leder till att män ser över sitt beteende. #Metoo handlar om att visa att det inte är enskilda rötägg som begår övergrepp, det är helt vanliga män, de är många, många och de allra flesta kvinnor har utsatts.

Jag hoppas att män från och med nu förstår att de inte har fritt tillträde till kvinnors kroppar och att kvinnor känner att de har rätt och tillräckligt mycket makt för att säga nej. Att ingen kvinna ska behöva bita ihop för att inte förstöra stämningen, förlora jobbet eller bli kallad hysterisk och humorlös. Att #metoo gör att skammen kvinnor känner efter att ha blivit utsatta för trakasserier flyttas över till förövaren.

Också män utsätts för maktmissbruk och sexuella trakasserier, men #metoo är kvinnornas revolution. Jag förundrar mig ofta över att män alltid är redo att diskutera problemen med mansrollen så fort mäns våld mot kvinnor tas upp. Den 19 november firades internationella mansdagen, men istället för att lyfta upp våld, självmord, ensamhet, alkoholmissbruk, psykisk ohälsa och andra problem som drabbar männen i Finland, kom och gick dagen utan minsta initiativ från manligt håll. Det är synd, mansdagen vore ju ett ypperligt tillfälle för att lyfta dessa problem. Det är givetvis är tråkigt att män drabbas av konservativa föreställningar av hurdan en riktig man ska vara och att mansrollen är så snäv, men precis nu är det kvinnornas tur att ta plats. Så ni män får faktiskt vänta lite.

Hälsningar från Etiopien,

Peppe

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *