Peppe bloggar om livet på västkusten

USA

Klä inte ut dig till en kultur, sjukdom eller hudfärg

31 okt , 2017, 01.46 peppe

 

Kära läsare,

många amerikaner har sett det senaste året som en enda lång skräckupplevelse men idag, den 31 oktober, är det Halloween på riktigt (eller många upplever att det är tvärtom: skräcken sedan slutet av januari riktig och den på Halloween på låtsas). Jag älskar att man här i USA tar sina högtider på allvar och medan många av årets festligheter skiljer folk åt beroende på kultur och religion verkar Halloween samla alla som har minsta lilla barnasinne kvar.

Hela oktober är som ett slags adventskalender där vissa av familjerna börjat bygga upp sina spökhus från och med den första i månaden. Sedan bygger de på för varje dag som går. Vissa tar det på så stort allvar att de den sista oktober hyr in skådespelare som får gå runt husen och skrämma vettet ur barn som är ute och tigger godis.

De flesta klär ut sig och för de inflyttade eller de som valt att importera Halloween till sitt eget land finns det några enkla spelregler: Klä inte ut dig till en kultur, sjukdom eller hudfärg. Klä gärna ut dig till en fantasifigur. Det här gäller för övrigt vare sig det är Halloween, du ska gå på en helt vanlig maskerad eller ordnar Miss Finland uttagningar. Att dra på sig en fjäderskrud, måla sig svart i ansiktet eller välj en geisha. Det kallas kulturell appropriering och handlar i korthet om att inte se en viss kulturen som just en verklig kultur utan göra om till en maskeraddräkt eller en modeaccessoar.


Är du osäker på om dräkten du valt är osmaklig eller utnyttjar en annan kultur kan du alltid spela säkert och välja att klä ut dig till Batman, Mimmi Pigg eller varför inte det könsneutrala alternativet Döden.

Happy Halloween!

/Peppe

Läs också

18 kommentarer

 1. Fred Flinta skriver:

  Genom historien har man alltid anammat beteendemönster från andra kulturer. Idag äter vi alla karelska piroger trots att de ursprungligen hörde just till Karelen. Seden med julgran kommer från Tyskland. Romarna sägs inte ha haft någon egen kultur alls utan den togs från etruskierna och grekerna.

  Hur kommer det sig att vad som genom historien varit en naturlig interraktion mellan individer och kulturer nu plötsligt är någonting man noggrannt skall akta sig för?

  Och som vanligt är det i huvudsak personer som _inte_ är några representater för någon minoritetskultur som vill berätta åt andra hur de skall bete sig.

  • peppe skriver:

   Här kan du läsa om icke-vita om har en åsikt. Det krävs bara en enkel googling om du är intresserad:
   https://www.theguardian.com/commentisfree/2017/oct/31/halloween-cultural-appropriation-scare-stories
   https://www.teenvogue.com/story/cultural-appropriation-halloween-costume-video
   https://www.self.com/story/yoga-indian-cultural-appropriation

   Varför klä sig i något som gör en annan person illa till mods?

   • Fred Flinta skriver:

    Därför att vad du än gör, kommer det alltid att finnas någon som blir illa till mods.

    Ett samhälle där ingen någonsin skall (subjektivt) kunna känna sig kränkt leder till individens diktatur där den som gör det största numret av sin kränkhet dikterar hur samhället utformas.

    På sidorna du länkade till var det olika individer som uttryckte sig. Med vilken fullmakt uttalar de sig för alla i den grupp som de anser sig tillhöra? Tänk om 99% av ifrågavarande grupp inte bryr sig det minsta om någon lånar eller anammar något ur deras kultur?

    I ett demokratiskt samhälle kan inte någon på eget initiativ göra sig till en talesperson för andra.

    • peppe skriver:

     Som vit heteroman kan du börja med att se över dina egna medfödda privilegier och sen försöka leva ditt liv genom att försöka göra så få människor illa till mods som möjligt.

     • Fred Flinta skriver:

      Låt oss bortse från det att du inte vet någonting om mitt kön, min hudfärg eller min sexuella läggning.

      Ditt konstaterande ovan att en tänkt grupptillhörighet gör mig som individ skyldig, är praktexempel på rasism.

      Försök leva som du lär.

     • peppe skriver:

      Tyvärr finns det inte någonting som heter rasism mot vita, heterosexuella män.

     • Fred Flinta skriver:

      Svar till din kommentar nedan.

      Idag är definitionen av rasism den att man anser att alla individer som tillhör en viss grupp besitter vissa egenskaper, som man sedan angriper dem för.

      Att du inte inser eller medger det, betyder att du inte är ute efter att motarbeta orättvisor, utan du drivs av en ideologisk övertygelse och låter ändamålet helga medlen.

      Förövrigt har man automatiskt förlorat debatten då man i stället för att svara på argument går till en personlig attack.

     • peppe skriver:

      Du har fel om rasismen. Rasism riktar sig aldrig mot vita. Det är ingen åsikt, det är fakta.

     • Fred Flinta skriver:

      Att kollektivt skuldbelägga en grupp, är just precis vad rasism är i dagens värld.

      Om gruppen sedan är kvinnor, svarta, muslimer eller heteosexuella vita män saknar betydelse.

      Eller vad kallar du det då man tillämpar olika regler på olika grupper, på basen av medfödda egenskaper individen inte kan påverka?

     • peppe skriver:

      Nu har jag inte längre tid att utbilda dig i vad rasism är. Men som sagt: vita personer kan aldrig utsättas för rasism. Mitt råd till dig är: kämpa hellre för att inte göra människor illa till mods än din egen personliga rätt till uttryck, kostymer eller kulturell stöld. Nu är den här diskussionen avslutad. PS svar på din fråga är: diskriminering.

 2. per skriver:

  Snubblade in här. Och kan inte låta bli. Så litet du vet och kan Peppe. Rasism förkommer mellan och mot alla möjliga grupper. Om du inte tror mig anmäl dig som lärarvikarie på en grundskola i valfri sStockholmsföror. Eller varför inte svänga i på ett par Pizzerior och prata och lyssna.

 3. per skriver:

  Jag tror att jag börjar förstå varför du kliver så fel Peppe. Du tror helt enkelt att de defintioner just du väljer automatiskt blir den sanna beskriviningen av verkligheten. Givetvis är det inte det. De fyller bara den funktionen att det, förhoppningsvis men inte säkert, kan klargöra dina resonemang för andra.Det du pysslar med är en sorts hypostasering.

 4. Per skriver:

  Jo men som jag försökte förklara för dig blir ett påstående inte sant för att du säger det. Det är upp till att underbygga dina påståenden och det har hittills inte lyckats med.

  Du har att ge en definition på rasism.

  Vidare visa att det är den enda rimliga definitionen.

  Slutligen måste du förklara varför rasism mot vita inte existerar enligt den.

 5. Per skriver:

  Du har valt att inte presentera någon definition Peppe. Nå jag skall generöst bortse från detta och konstatera att du rimligen avser rasism på gruppnivå och då bara från den starkare gruppen gentemot den svagare.

  Nå det innebär till att börja med en begränsning av ett etablerat begrepp. Även om det inte finns den typen av rasism mot vita i ditt USA så innebär det inte att den aldrig har funnits och inte kan existera idag. Tänk en del afrikanska länder.Eller vad säger du om slaveriet i Nordafrika. Och slutligen så kan ju en åsik om att borde vara så vara rasistisk även om den inte är förverkligad.

  Men framförallt så får det ju den intressanta konsekvensen att man omöjligen kan tala om rasism mot exempelvis Japaner., definitivt inte globalt och knappast inte heller nationellt i USA. Fler grupper går bort så klart.

 6. per skriver:

  Tjaej Peppe det enda du presterat är länkar till folk som tycker som du. Vilket inte bevisar något. Inte för att det en bevisfråga. Det är mer en definitionsfråga. Men vi kör på din definition. Jag hoppas du är medveten om att det inte finns någon rasism mot Japaner enligt den. Och inte mot Koreaner inte mot Bozniaker inte mot serber . Ja knappast mot Iranier eller Indier heller. Vi kan faktiskt lägga ner det mesta av approprieringssnacket.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *