Peppe bloggar om livet på västkusten

USA

Livet är hårt och Amazon ännu hårdare

24 okt , 2017, 17.44 peppe

 

Kära läsare,

I dag gjorde jag som vanligt en matbeställning på Amazon Fresh. Amazon köpte för inte så länge sedan upp Whole Foods och sedan dess beställer vi våra matvaror hem hembud. Sedan vi flyttade till USA handlar jag knappt alls ute i fysiska affärer. Inte nog med att allt jag beställer på Amazon, tvättmedel, ansiktskrämer, Halloweenkostymer och skor, dyker upp utanför mig dörr en dag eller två senare, ofta är det också billigare än i butiker.

Det finns egentligen bara ett problem jag har med Amazon. Det första är att varje gång jag trycker iväg en beställning kan jag inte låta bli att tänka på New York Times-reportaget som publicerades för två år sedan. Det handlade om de vidriga arbetsförhållandena på det här gigantiska företaget. Anställda som gick in i väggen, uppmuntrades att bara ”klättra över väggen” eller få sparken, e-postmeddelanden måste svaras på under dygnets alla timmar och personalen uppmuntrades att ”ge feedback” på kolleger, i praktiken ange dem som slösade eller slarvade. I reportaget berättar en före detta arbetstagare att han vid olika tillfällen sett alla sina kolleger gråta vid sina skrivbord.

En annan före detta anställd vittnar om att hon en gång inte sov på dyra dagar och betalade en frilansare i Indien ur egen ficka för att själv nå bästa resultat bland kollegerna. Att bli förälder (läs: mamma) är praktiskt taget omöjligt. En anställd jobbade åtta timmar om dagen veckan efter att hennes baby var född, men blev ändå anklagad för att vara för ineffektiv, en annan blev direkt tillsagd att hon aldrig skulle kunna avancera inom företaget på grund av att hon hade barn.

Amazons ägare Jeff Besos lär vara nästan besatt av effektivitet. Han vill att de som jobbar för Amazon ska vara som atleter (ett annat företag som ser koppling mellan idrottsvärlden och företaget är Netflix som talar om sig som ett elitidrottslag istället för en familj). Poängen är en stenhård konkurrens kolleger emellan. Här är inte de anställdas välmående, utan kundservicen det allra viktigaste. En 80 timmars arbetsvecka är en vanlig vecka. Företaget pratar om en slags ”meningsfull darwinism” där de som inte kan jobba tillräckligt effektivt flyger ut.

Livet är hårt och Amazon tydligen ännu hårdare. Och det verkar funka. Amazon är snabbt, stort och extremt kundvänligt och jag en av miljoner kunder som väljer dem för allt fler tjänster. Jag väljer att blunda för personalpolitiken och ser samtidigt hur mindre fysiska affärer är tvungna att stänga ner på grund av konkurrensen. Ibland försöker jag shoppa lokalt, men det är svårt om plånboken (och klockan) får bestämma.

Hälsningar från USA,

Peppe

 

Läs också

6 kommentarer

 1. Solveig Williams skriver:

  Hej Peppe!
  Inte anklagar jag din shoppingrutin, men tänker att matbutikerna du har på hyfsat avstånd kanske försvinner om de flesta köper på nätet. Eller så stiger butikernas priser ännu mera när försäljningen minskar.
  Lyckliga är vi Helsingforsbor som har flera matbutiker på promenadavstånd och klarar uppköpen utan bil.

 2. Eva Högnäs skriver:

  Hej Peppe!

  Varför detta blogginlägg ? Ska vi läsare tycka att det är i alla fall är sympatiskt av dig att få lite ”dåligt samvete” för att din favoritleverantör Amazon behandlar sin personal så vidrigt? Kanske det vore klokare att sluta handla hos Amazon och samtidigt hjälpa småbutikerna och deras ägare att överleva. Eller handla gärna hos Amazon i all tysthet utan att skylta med låtsassympati för den illabehandlade personalen.

  mvh
  Eva

 3. Masse skriver:

  Ok, det kostar kanske lite mer i butiken, men är det värt att stödja Amazon? Det är genom kunderna eller genom kundernas bojkott som bolaget kan ändras? Var drar man den etiska linjen? Svårt det.

  • peppe skriver:

   håller med dig, det ÄR nog inte värt att stöda stora jättar som kan pressa underleverantörernas priser. Jag skäms för att erkänna att jag ändå ofta röstar med plånboken. Ska försöka bli bättre och satsa på lokala företag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *