Peppe bloggar om livet på västkusten

feminism

Inte alla män, men alla kvinnor

19 okt , 2017, 18.17 peppe

 

Kära läsare,

Under de senaste dagarna har kvinnor som blivit utsatta för sexuella trakasserier och/eller övergrepp använt sig av hashtaggen MeToo för att visa att de utsatts för trakasserier. #Metoo väckte liv #ihave där män bekände att de tafsat, förminskat och i vissa fall begått regelrätta övergrepp. Poängen med #ihave var att visa att det är helt vanliga män, våra vänner, söner, kolleger och släktingar, män vi gillar och respekterar, som kan begå ett övergrepp. Våldtäktsmannen är mycket sällan den fula gubben i parken. #ihave är en modig och viktig hashtag, alla är hjälte i sitt eget liv, ingen är förövare, och det är inte en lätt sak att gå ut med att vara en del av ett problem.

Det dök också upp en tredje hashtag, #notallmen inte alla män. Där män ville visa att de aldrig begått ett övergrepp och därmed inte är ett del av problemet. Hashtaggen stämmer, inte alla män begår övergrepp. Problemet med inte alla män är att den flyttar fokus från problemet. Istället för att diskutera hur vi ska på slut på mäns trakasserier pratar vi om att vissa män är oskyldiga. Vi börjar tala om att det finns goda män (personligen tycker jag att ribban ligger lite väl lågt om ”god” definieras som någon som INTE begår övergrepp), istället för att prata om hur kvinnor, mer eller mindre automatiskt, planerar sina liv för att undvika övergrepp och ändå utsetts för dem.

Jag tror inte på kollektiv skuld, däremot tror jag att tystnad är medgivande. Att skratta när någon drar ett sexistiskt skämt, se åt annat håll när kompisen lägger sin hand lite för lågt på en främmande kvinnas ryggslut och att inte vilja bli inblandad i bråk när den fulla mannen på bussen tjatar om sex med den uppenbart obekväma kvinnan är ett medgivande. Det betyder att du tycker det är okej. Vi är alla delar av en kultur och ansvariga för att sätta reglerna kring den. Som man skulle du kanske aldrig drömma om att göra sexuellt trakassera en kvinna, men om du inte aktivt sätter ner foten när det händer är du tyvärr en del av problemet.

#Metoo var ett tydligt bevis på kanske inte alla män, men alla kvinnor.

Hälsningar från Hollywood,

Peppe

 

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *