Peppe bloggar om livet på västkusten

feminism

Det krävs inget civilkurage att vara den tionde som fördömer

10 okt , 2017, 23.59 peppe

 

Kära läsare,

i måndags fick filmmogulen Harvey Weinstein sparken från bolaget döpt efter honom själv. Orsaken var ett långt reportage i New York Times där flera kvinnor gick ut och anklagade Weinstein för sexuella trakasserier och övergrepp. Trakasserierna lär ha pågått i nästan trettio år. En av de första som tog avstånd från Weinstein var Meryl Streep, sedan kom Kate Winslet och Judi Dench. I skrivande stund har de fått sällskap av Gwyneth Paltrow och Angelina Jolie. Alla säger sig vara chockade.

De som ännu inte tagit avstånd är de flesta män Weinstein jobbat med. Stora stjärnorna som Quentin Tarantino (Pulp Fiction, Kill Bill, Inglourious Basterds och Hateful Eight), Micheal Moore (pågående film om Donald Trump tillsammans med Weinstein) och David O Russell (Silver Linings Playbook och The Fighter). Weinstein var också med och gjorde Good Will Hunting med Matt Damon och Ben Affleck. Den senare gick i tisdags ut med ett fördömande av Weinstein.

Harvey Weinstein var en av de mäktigaste männen i Hollywood och att hans sexuella övergrepp på så många kvinnor skulle komma som en överraskning för den innersta Hollywoodkretsen är, ja antagligen mer politik än sanning. Folk snackar och rykten sprids snabbt, men ibland är det lönsammare för karriären att inte agera på dem. För varje framstående (= läs mäktig) skådespelare går ut och fördömer Weinstein bli det ändå allt tryggare för de som tvekar att göra det. Nu är Weinstein en fallen man och småningom förlorar skådespelarna mera på att vara tysta än att gå ut med fördömanden. Jag förutspår att under de närmaste dagarna kommer medierna att svämma över av folk som vill haka på fingerpekandet mot Weinstein.

Det krävs inget inget mod att gå ut efter att tio- tjugo personer redan gjort det och säga att man tycker sexuella övergrepp är en dålig sak. Det som däremot kräver civilkurage är att vara den som först säger till. Den som vågar gå mot en mäktig person och säga att hen gjort fel. Helst så fort en ser eller får höra om övergreppen. Eller är offer för dem. Det här gäller också oss som inte befinner sig i Hollywoods innersta krets.

Harvey Weinstein sades vara en trevlig man som gärna stod upp för kvinnors rättigheter och donerade stora summor pengar till Hilary Clintons presidentkampanj och demokratiska partiet. Att en person kan utföra goda handlingar och uppfattas som en hyvens prick vaccinerar inte hen från att också begå sexuella övergrepp. Det är heller ingen ursäkt.

Hälsningar från Hollywood,

Peppe

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *