Peppe bloggar om livet på västkusten

Los Angeles

Privatskola är bra för karriären (föräldrarnas alltså)

7 okt , 2017, 21.09 peppe

 

Kära läsare,

den vanligaste kommentaren jag får efter att ha berättat att jag kommer från Finland är: ”Oj, varför flyttade du hit, ert skolsystem är ju världens bästa?”. Skolorna i Los Angeles är både otroligt bra och riktigt usla. Bor man i ett rikt område med stora skatteinkomster är de kommunala skolorna bra. Motsatsen gäller i fattigare områden. Det här leder givetvis till att föräldrar helst väljer områden med bra skolor och bostadspriserna stiger ytterligare. För folk som fyndar drömhemmet i ett område med sämre kommunala skolor finns alternativet privatskola. De kostar vanligtvis från några tiotusentals dollar om året och uppåt.

Allt det här visste jag om, men på en middag tidigare i veckan fick jag en ny insikt. På vissa områden är de kommunala skolorna precis lika bra som de privata, men föräldrarna väljer privatskolor för att själva få ett bra nätverk. Jobbar man inom det som i L.A. kallas ”branschen” och syftar på tv, fil, musik och reklam är kontakter nämligen ovärderliga. Hur duktig du än är finns det minst ett hundratal som är lika duktiga och då gäller det att känna rätt personer för att få jobb.

I sin självbiografiska bok ”Yes please” skriver skådespelaren, manusförfattaren och komikern Amy Poehler om hur människor ”tappar” manus i famnen på henne på tåget, om hur dörrvakter och servitörer lämnar över sina texter till henne och människor avbryter henne när hon äter lunch för att berätta att de skulle passa perfekt som skådespelare i hennes nästa projekt. Det behövs knappast sägas att hon avskyr detta.

Vad kunde då inte vara bättre än att ha barn i samma skola. Stå bredvid regissören, skådespelaren eller musikern på Halloweenparaden, föräldramötet eller skolavslutningen och bara i förbifarten nämna att man också jobbar med film, tv, musik eller reklam. Skapa en relation, genom barnen, och sedan göra stöten. Bjud över ungarna på sleepover och vid avlämningen i förbifarten nämna sitt filmmanus. Det amerikanska samhället är hårdare än granit och alla sätt att överleva är bra sätt. För många är fyrtiotusen dollar om året i terminsavgifter en spottstyver jämfört med vad en god kontakt kan generera.

För oss som inte har något annat alternativ än att ha barnen i kommunal skola gäller det att hitta på andra trick för att klara sig.

Hälsningar från Santa Monica,

Peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *