Peppe bloggar om livet på västkusten

feminism

Finns det löneskillnader mellan kvinnor och män?

27 aug , 2017, 03.29 peppe

 

Kära läsare,

Nyheten om Finlaysons kampanj som erbjuder alla kvinnor att betala 83 procent av det totala priset på sina produkter har också nått mig här på västkusten. En gammal feminist gläds givetvis åt att finländska företag vill uppmärksamma löneskillnaderna mellan kvinnor och män. Vore jag en gammal marknadsförare eller PR-människa skulle jag också applådera Finlaysons kampanj som med en enda publicering per social media-kanal spred sig organiskt över hela landet, eller snarare exploderade. Plötsligt talade alla om löneskillnader och företaget som tog dem på tal.

Inte otippat reagerade också en massor av män, snubbar som aldrig förr lyft lillfingret för jämställdhet stod nu högst på barrikaderna (= kommentarsfälten) och skrek sig hesa könsdiskriminering. Jag föreställer mig att Finlayson lutade sig tillbaka i sin fiktiva fåtölj och njöt av att se sitt företagsnamn på allas skärmar.

Men stämmer då verkligen påståendet att kvinnans lön bara är 83 procent av männens i Finland? Innan jag ens avslutat den här meningen har det antagligen dykt upp ett antal snubbar som vill förklara för mig att män FAKTISKT jobbar mer än kvinnor, att män är bättre på att löneförhandla och att kvinnor nu bara väljer lågavlönade yrken och därför får skylla sig själva.

Och de har delvis rätt. Män jobbar med avlönat, kvinnor jobbar mycket mer oavlönat, vilket i sin tur möjliggör det för män med familj att jobba mer (avlönat). Om kvinnor och män delade lika på det oavlönade hushållsarbetet och barnskötseln, för att inte tala om det emotionella arbetet, skulle löneskillnaden vara mindre. Nu börjar kvinnans andra arbetsskift när hon kommer hem från sitt lönearbete. Det finns forskning som visar att mäns stressnivåer sjunker när de kommer hem från jobbet, medan kvinnors stiger.

Det där med att män är bättre på att förhandla till sig lön då? Det stämmer faktiskt, men det beror på att vi uppfostrar pojkar/män att kräva saker och få det de vill ha, flickor/kvinnor ska, i vår kultur, helst vara ödmjuka, snälla och kravlösa. Är är kvinna inte det kallas hon surkäring eller på modernare språk bitch. Kvinnan ska behaga, inte ta för sig. Män favoriseras dessutom kategoriskt i yrkeslivet och får ofta automatiskt en högre ingångslön, bara för att de är män. Enligt Statistikcentralen får kvinnor på arbetsmarknaden i genomsnitt 590 euro mindre i lön i månaden än män.

Bland annat tidningen Wired skriver om mäns prestationer som överskattas och att motsatsen gäller kvinnor. Detta är nämligen ett mycket välbekant fenomen i Silicon Valley. Bara genom att vara man tolkas en person som mer kompetent och inom vissa områden måste kvinnor vara två och en halv gånger mer produktiva för att uppfattas som lika produktiva som sina manliga kolleger. När man gjorde blindtest och skickade in samma CV med ett mansnamn och ett kvinnonamn uppfattades mannen som mer kompetent och erbjöds högre ingångslön. Lite krasst kunde man säga att män kvoterar in andra män bara för att de är just män. När man gör motsatsen, alltså kvoterar in kvinnor faller de mediokra männen bort och ersätts av, håll i er: ytterst kompetenta kvinnor.

Kvinnliga branscher har lägre status och lägre lön, men när män tar över branschen stiger lönenivån (och vice versa). Exempel: programmerare var förr i tiden en bransch som dominerades av kvinnor och lönerna var ej speciellt höga. Det hjälper med andra ord inte att alla kvinnor söker sig till traditionellt manliga yrken eftersom en bransch med kvinnlig majoritet förlorar status och därmed får en sämre lön. Lösningen är att kvinnodominerade yrken får samma lön som mansdominerade med motsvarande längd på utbildning.

Men varför väljer kvinnor då låglönebranscher? Väljer och väljer. Kvinnliga branscher har lägre status och lägre lön, men när män tar över branschen blir den efter en tid högavlönad (och vice versa). Exempel: programmerare var förr i tiden en bransch som dominerades av kvinnor och lönerna var ej speciellt höga. Det hjälper med andra ord inte att alla kvinnor söker sig till traditionellt manliga yrken eftersom en bransch med kvinnlig majoritet förlorar status och därmed får en sämre lön. Lösningen är snarare att kvinnodominerade yrken får samma lön som mansdominerade med motsvarande längd på utbildning.

Detta om detta.

Hälsningar från Santa Monica,

Peppe

 

PS på sidan Talaomloner.fi kan ni se hur mycket kvinnodominerade versus mansdominerade branscher tjänar.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *