Peppe bloggar om livet på västkusten

Finland,Okategoriserade,Stockholm

Los Angeles, Stockholm, Helsingfors

26 jun , 2017, 10.29 peppe

 

Kära läsare,

När vi landar i Stockholm är sjuåringen besviken på grund av att det inte snöar och till hans fasa inte ens är jul, trots att vi befinner oss i Norden. Vi försöker trösta honom med att det åtminstone kommer att regna en del och det hjälper lite,

Vi har alltså lämnat Los Angeles för sommaren och landat i Stockholm, besökt Helsingfors och är nu tillbaka i den kungliga huvudstaden. Att komma tillbaka till Norden är både hemvant och lite av en kulturchock. I Stockholms innerstad slås jag alltid av att alla män ser likadana ut: skägg, skjorta och jeans. I Helsingfors irriteras jag över att ingen, förutom möjligen en annan mamma med barnvagn, hjälper mig genom att hålla dörren uppe eller lyfta vagnen ut och in ur spårvagnen. Kalla amerikanerna för ytliga och obrydda, men de hjälper i alla fall alltid föräldrar på stan (förutom när det kommer till mer strukturell hjälp som föräldraledighet).

Jag slås av hur goda nypotatisarna är i Finland och hur billig maten är jämfört med den i Santa Monica. Godiset är bättre och ingenting är lika gott som en toast skagen. Helsingfors blir bara bättre och bättre. När jag stiger av färjan på Skatudden möts jag genast av Allas med utomhuspooler och massor av plats på uteserveringen. På midsommaren är det lång kö in. Ett par kilometer västerut ligger Löyly som dagligen figurerar i mina sociala medier, men som jag först nu ser  verkligheten. Och så sällskapet! Äter sommarens kanske bästa middag med vänner på The Cock vid Kaserntorget. Det är nästan så jag vill flytta tillbaka.

Sen åker jag buss och chauffören vägrar hälsa tillbaka när jag glatt säger hej. På Narinkens torg vandrar en kvinna runt, runt i skyhöga klackar och liten klänning trots att det knappt är femton grader varmt. Hon är antingen full eller hög och pratar aggressivt för sig själv. Vi Korvhuset skriver några fyllon efter oss och sjuåringen blir rädd.

Vi åker ut på landet och njuter av naturen istället. Barnet leker med sina kusiner och min systers trädgård har tusen nyanser av grönt. Ljuset är liksom klarare än i Los Angeles. Jag plockar russinen ur bullen och njuter för fullt av Sommarfinland och när nätterna blir mörka igen åker vi tillbaka till Kalifornien.

Hälsningar från Stockholm,

Peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *