Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

De lata socialisterna

5 jun , 2017, 20.21 peppe

 

Kära läsare,

Det finns mycket jag älskar med USA, men det jag inte alls avundas amerikanerna är deras inställning till arbete. I lördags, alldeles för tidigt för att vara en helgmorgon, satt jag bredvid en annan mamma vid baseballplanen. Ungarnas match hade ännu inte börjat och när mamman erbjöd sig hämta en kopp kaffe till mig kände jag att vi lagt grunden för en ny vänskap.

När mamman kom tillbaka berättade hon att hon flyttat till Los Angeles från Toronto med sin familj fyra år tidigare. Orsaken till flytten hade varit ett drömjobb som inköpare av tv-serier på Amazon. Ett jobb man helt enkelt inte tackar nej till. Hela familjen packade således ihop sina saker och flyttade söderut. Mamman berättade att man i Kanada jobbar ungefär som i Norden, ibland blir det övertid, men sällan är man hemma senare än klockan sex på kvällen. På sommaren har de flesta minst fyra veckor semester.

När hon kom till USA var takten helt annorlunda. Att gå hem vid fem fanns inte på kartan och att inte jobba också lördag och söndag uppfattades som lättja och dåligt engagemang. ”Du ska veta” sa hon ”Att alla vill ha ditt jobb, det är en dog eat dog-arbetsmarknad där ute”. När hon började på Amazon var det slut med att hämta eller lämna barnen på skolan, det fanns inte en chans att hon skulle hinna på baseballträningarna och oftast inte ens äta middag med familjen. För att inte tala om alla arbetsresor till Europa. ”Amazon är extremt sparsamma, trots att jag var chef över en hel avdelning åkte jag aldrig business class”, sa mamman.

Till slut blev arbetsbördan för stor och tiden med familjen för kort. Mamman sade upp sig och började på ett annat tv-bolag. Arbetsuppgifterna var likadana, de yngre kollegerna nafsade henne fortfarande i hälarna och dagarna tog sällan slut före sju. ”Men nu finns det i alla fall enstaka dagar då jag kan gå hem redan vid fem!” sa hon glatt.

Medan vi drack vårt kaffe började baseballmatchen. Mamman hade med sig en bunt tv-manus som hon ögnade igenom medan hon följde med spelet. Efter en stund sade hon: ”Vet du, amerikanerna tycker att folk i socialistiska länder Kanada och Norden är extremt lata och har noll arbetsmoral, men ärligt talat är det amerikanerna som förlorar i längden. Ingen kan må bra av att jobba så här mycket.” Jag höll med henne.

Hälsningar från USA,

Peppe

Läs också

2 kommentarer

  1. Oliver skriver:

    Kanada är inte ett socialistiskt land, även om Justin Truedeau sakta men säkert drar åt det hållet. Finland är inte heller det. Faktumet är att alla nordiska länder befinner sig i top 30 av det ekonomiska frihets-indexet.

    Det vill säga ju högre upp på listan man är desto mindre styr staten den ekonomiska verksamheten och desto mindre socialistiskt är landet.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Index_of_Economic_Freedom

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *