Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

Kvinnor kan inte springa långt?

18 apr , 2017, 01.15 peppe

 

Kära läsare,

när jag skriver det här är det måndag och Boston maraton. För exakt femtio år sedan var Kathrine Switzer den första kvinnan som sprang just det här maratonet. I år sprang hon det igen, sjuttio år gamma.  Att ingen kvinna tidigare sprungit Boston maraton handlade inte om att det skulle ha varit förbjudet. Det står ingenting om att kön i regelboken, men det fanns en uppfattning om att kvinnor inte hade stamina nog att avsluta ett maratonlopp. Och så fanns det också en rädsla för att om kvinnor sprang maraton skulle de bli som män.

De manliga deltagarna välkomnade Switzer, men för en av funktionärer blev det för mycket. Han stormade ut bland löparna och försökte slita nummerlappen av Switzer. Andra löpare, bland annat Switzers pojkvän, skuffade undan funktionären.

Så här i efterhand kan vi se tillbaka och skratta lite åt hur konstigt man tänkte på den tiden. Att kvinnor inte skulle klara av att springa ett maraton eller att långdistanslöpning skulle göra dem manliga. Absurt! Men om vi synar oss själva bär många av oss än i dag på vissa fördomar kring kvinnor och män. Att det i Norden, som ska vara världens mest jämställda plats, fortfarande finns länder (jag ser på dig Sverige) som inte haft en kvinna som statsminister, att det inte alls är så länge sedan kvinnor inte ansågs starka nog att göra militärtjänstgöring i Finland, att folk fortfarande höjer på ögonbrynen då de i flygplanet välkomnas av en kvinnlig pilot eller att det finns människor som tror att kvinnor inte kan vara brandmän är tydliga signaler på att vi fortfarande bär på fördomar. Att vi egentligen inte kommit så långt från 1967 då kvinnor inte ansågs starka nog för att springa maraton.

Det finns lyckligtvis ett bot mot detta, nämligen att hålla ett öga på sig själv. Att snabbt granska sina egna föreställningar kring människor med ett specifikt kön, hudfärg, sexualitet, funktionalitet och så vidare. Baserar jag min uppfattning på könet, eller någon annan faktor? Det är lite jobbigare än att låta sina fördomar flyga fritt, men kan löna sig i längden.

Hälsningar från Los Angeles,

Peppe

Bild: New York Times

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *