Peppe bloggar om livet på västkusten

USA

Lyfta upp sig i skosnörena

19 jan , 2017, 22.50 peppe

 

Kära läsare,

I USA finns det ett ordspråk som lyder ”lift yourself by your bootstraps” alltså att lyfta upp sig själv med sina skosnören. Enligt naturens alla lagar, inte minst tyngdkraften, är detta såklart omöjligt, men från att ha varit ett exempel på det omöjliga har uttrycket börjat användas som en klassresa. Att vara sin egen lyckas smed är kanske det svenska uttryck som bäst motsvarar skosnöre-analogin.

På fredagen kommer miljonärssonen Donald Trump att bli USA:s president. Han är republikan och en stark förespråkare av den amerikanska drömmen där vem som helst kan bli vad som helst. I dag lever mer än 45 miljoner amerikaner i fattigdom och de blir allt fler samtidigt som det sociala skyddsnätets maskor blir allt större.

Istället för att satsa på välfärd och en stat där man tar hand om varandra finns det en uppfattning om att de nödställda själva ska klättra upp ur sin fattigfälla och att social hjälp bara gör folk lata. Det här är givetvis inte sant, den sociala mobiliteten i USA är mer eller mindre obefintlig. Utan hjälp är det praktiskt taget omöjligt att göra en klassresa.

USA känns kanske som en helt annan värld som vi finländare har lite att göra med, men med tanke att nästan alla FPS utbetalningar kommer att minska rör vi oss åtminstone inte ett håll där de fattiga får det bättre.

På lördagen, dagen efter att Trump blivit president, kommer folk som står för alla människors rättigheter, för miljön, för jämlikhet och jämställdhet att marschera tillsammans. Hela 616 marscher, vid sidan om den ursprungliga i Washington DC, över hela världen kommer att visa att det finns de som protesterar mot sexism, rasism och ekonomisk girighet.

För den som är intresserad av fattigdom i USA rekommenderar varmt den femdelade podcasten ”Busted: Americas Poverty Myths”. Det bästa jag hört på mycket länge. Om än inte speciellt upplyftande lyssning.

Allt gott!

/Peppe

 

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *