Peppe bloggar om livet på västkusten

Los Angeles

Att få cancer utan försäkring

15 jan , 2017, 23.35 peppe

 

Kära läsare,

det amerikanska sjukvårdssystemet är komplicerat och baserar sig på att ett försäkringsbolag betalar en stor del av vårdkostnaderna. Om patienten har försäkring vill säga. Många hade ingen försäkring. Barack Obama gjorde en ansträngning för att ändra på det här. Hade man ingen försäkring fick man betala böter och de med större inkomster betalade lite mer och subventionerade därmed låginkomstagare. Ursäkta den grova förenklingen.

Det är dyrt med vård och med försäkring, speciellt om man vill vara förberedd på det värsta. I dag läser jag i Lenny Letter (Lena Dunhams och Jenni Konners nyhetsbrev) om en 32-årig kvinna som en morgon hittar en liten knöl i bröstet. Eftersom hon bara betalat miniförsäkringsavgiften, för att undvika böter, täcker hennes försäkring praktiskt taget ingenting. Ett besök hos en gynekolog kostar 200 dollar och röntgen av brösten 1500. Att ta in specialister, operation och kemoterapi blir fort fantasisummor. Just den här unga kvinnan har lyckligtvis föräldrar som kan hjälpa henne med betalningen, men så lyckligt lottade är givetvis inte alla.

Klassklyftorna är väldigt tydliga här i USA. Uteliggare sitter utanför mataffärer och ber om mat eller småpengar. På sexåringens kommunala skola finns det barn som är hemlösa, men skolan anstränger sig för att hemlighålla vilka de är. För inte inte så länge sedan gick Los Angeles om New York som staden med mest hemlösa i USA. De förmögna bor i områden med bra skolor och motsatsen gäller de fattiga.Samtidigt är var och varannan bil en Tesla, det går inte att hitta ett hus för under miljonen (knappast under två-tre miljoner) och att ha en sexsiffrig månadslön är inte ovanligt.

The American Dream där varje person är sin egen lyckas smed är egentligen en stor lögn. De som är födda på fel plats, med fel hudfärg och utan en trygg socioekonomisk familj att falla tillbaka på kommer med största sannolikhet aldrig att lämna sin samhällsklass. När olyckan slår till är det extra tydligt hur viktigt det är med pengar i USA.

På fredag svärs Donald Trump in i sitt nya ämbete som president. Tyvärr det det inte ut som om den här affärsmannen kommer att jobba för större jämlikhet i samhället.

Hälsningar från Santa Monica,

Peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *