Peppe bloggar om livet på västkusten

Los Angeles

Tacksägelse och shoppingiver

25 Nov , 2016, 06.10 peppe

 

Kära läsare,

I dag firar amerikanerna Thanksgiving och staden är ungefär lika tyst som i Finland på juldagen. Vi passade på att åka in till Griffith Observatory i Hollywood och vägarna var nästan kusligt tomma. En resa som vanligt tar runt en timme gick på halva tiden.

Thanksgiving firas alltid den fjärde torsdagen i november och skolorna är stängda antingen hela veckan eller åtmisntone torsdag och fredag. De flesta restauranger är också stängda på torsdagen och folk har antingen åkt bort från stan för att fira med släktingar i andra städer eller tillbringat dagen hemma med att laga och äta mat.

Ni kan säkert historien om Thanksgiving: Pilgrimmerna som tog skeppet Mayflower över från England och anlände till USA 1620. Man kan ifrågasätta Thanksgiving och sättet pilgrimmerna behandlade ursprungsbefolkningen och om det verkligen är något att fira, men själva tanken bakom tacksägelse är egentligen ganska fint. Alltså att stanna upp och fundera på hur bra man egentligen har det. Av alla amerikanska högtider som verkar hitta ut till resten av världen tycker jag att konceptet tacksamhet kunde få en större spridning. Samla ihop familj och vänner, ät god mat och låt gästerna i tur och ordning berätta vad de är tacksamma för.

Tyvärr verkar en annan amerikansk tradition, Black Friday som är startskottet för julkonsumtionen, vara ett koncept som blir allt populärare också i Norden. Men det är väl lättare att få folk att shoppa än att få dem att samlas kring ett matbord och fundera på hur bra de redan har det.

Greetings from America,

Peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *