Peppe bloggar om livet på västkusten

Los Angeles

Landet Kalifornien

21 Nov , 2016, 00.59 peppe

 

Kära läsare,

vardagen i USA fortsätter som vanligt trots att Donald Trump kommer att bli nästa president. Det är väl liksom vardagens jobb, att normalisera läget och jobba på som om ingenting hade hänt. Det som hänt är att folk slutat sörja och börjat engagera sig. Varje dag under en hel vecka demonstrerade unga och gamla mot Trump. ”Not my president” inte bara ropades ut, utan står nu skriver i graffiti på flera väggar runt om i stan.

Hashtaggen Calexit, en blinkning till Brexit, florerade och det finns en organisation som på allvar funderar på om Kalifornien kunde lämna resten av USA. Ni skrattar kanske, men det går ganska bra för Kalifornien, den här solskensstaten är den sjätte största ekonomin i världen. Alltså inte i USA, utan i hela världen. Våren 2019 kommer kalifornienborna att rösta om de vill lämna resten av landet. Enligt Yes California är har de som bor i Kalifornien så pass olika grundläggande värderingar jämfört med resten av landet att en separation är det enda logiska.

Myndigheter i Kalifornien protesterar mot Trump på sina egna sätt. Los Angeles-polisen LAPD har gått ut med att de inte aktivt tänker kontrollera folks visumstatus. De papperslösa kan känna sig trygga här. Samma sak har lärare i Kalifornien sagt. Alla ska få en utbildning vare sig hen är medborgare, på visum eller papperslös.

På det stora hela råder en slags gemensam kämparanda. Rasismen, sexismen och egoismen ska inte få ta över. Att Trump är president är ingenting Kalifornien kommer att acceptera utan att ifrågasätta i första taget. Det gör mig stolt över att bo här.

Hälsningar från L.A.

Peppe

Läs också

2 kommentarer

  1. Andreas skriver:

    En sak som ändå får mig att undra hur liberalt Kalifornien verkligen är är dödsstraffet. Det lär ju sitta över 700 människor på death row och läste också att över hälften av invånarna stöder dösstraffet. Vad är din egen erfarenhet, vad tycker folk?

    • peppe skriver:

      Du har så rätt, det överraskade mig också att det sitter människor på death roll. I samband med presidentvalet röstade kalifornienborna om en massa andra saker också, bland annat om att behålla dödsstraffet OCH om att skynda processen i att avrätta folk. Att skynda på processen motiveras som en ekonomisk fråga: det är dyrt med folk i fängelse.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *