Peppe bloggar om livet på västkusten

Finland,USA

40 dollar för att få hålla sitt nyfödda barn

6 okt , 2016, 18.57 peppe

 

Kära läsare,

Det amerikanska sjukvårdssystemet är på många sätt katastrofalt. Eftersom jag snart själv ska genomgå en förlossning har jag kollat extra noga på hur sjukhus och förlossningsvården fungerar. Kort sagt: Har man en bra försäkring fungerar det bra, har man inte det blir det lätt dyrt. Eller dyrt blir det alltid. Sjukhusen har för länge sedan insett att det lönar sig att pumpa försäkringsbolagen på pengar och det är också en av orsakerna till att så många barn föds med kejsarsnitt. En annan orsak sägs vara att läkarna helst jobbar dagtid och för att få in så många förlossningar som möjligt är det helt enkelt mer praktiskt att skära ut ungen än att vänta in hen. Drygt en tredjedel av alla barn i USA föds genom snitt.

Nu menar jag inte att det är något fel på att föda genom kejsarsnitt. Rätta mig om jag har fel, men det motsatta gäller i den statligt finansierade sjukvården i Norden där det är billigare med vaginala födslar och därför håller man kejsarsnittsalternativet så långt borta som möjligt.

I USA tar betalningarna inte slut bara för att barnet är ute. Förra veckan publicerade en nybliven pappa förlossningsräkningen sjukhuset skickat honom efter att babyn fötts. Em avgift på knappt fyrtio dollar hade sjukhuset lagt till för ”hud mot hud-vård”. I praktiken betydde det stunden då sjuksköterskan räckte över nyfödingen till pappan och lät honom hålla barnet mot bröstet. Katsching säger kassamaskinen.

Den här lilla historien gör att jag gladeligen betalar skatt till mitt fosterland.

Greetings from America,

Peppe

Läs också

En kommentar

  1. Camilla Isaksson skriver:

    Hej! Ska passa på att rätta dig eftersom du har fel 😄; det motsatta gäller inte i Norden. Man ”håller inte kejsarsnittsalternativet så långt borta som möjligt” för att det är billigare med vaginala förlossningar. Man gör en medicinsk bedömning gällandet det säkraste förlossningssättet (för både mor och barn) på basen av de fakta man har tillgång till.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *