Peppe bloggar om livet på västkusten

feminism

Är du för fri abort?

2 aug , 2016, 09.47 peppe

 

Kära läsare,

Tidigare i sommar gick den svenska entreprenören och poddaren Anitha Schulman ut med att hon var gravid och gjort en abort. Schulman, 37, har redan två barn och sa att tidpunkten för ett tredje var fel. I Sverige kan en kvinna abortera ett foster fram till 18:e veckan, oavsett anledning. Många kippade ändå efter andan. Hon som hade alla förutsättningar att ta han om ett barn till!

I Europa stramas abortlagstiftningen åt. I Polen röstar man för att ytterligare skärpa abortlagstiftningen. De är redan nu de hårdaste i Europa. Lichtensteins tillåter endast abort om kvinnans liv är i fara eller om hennes fysiska eller mentala hälsa är hotad. Enligt Andorras abortlag från 1990 råder totalförbud utom i de fall då kvinnans liv är hotat. I Irland har kvinnor rätt till abort vid hot mot deras liv, men först förra året skrevs denna rättighet in i lagen och så vidare.

I motsats till vad många kanske tror är abortbeslutet i Finland inte helt okomplicerat. Enligt finländsk lagstiftning är abort lagligt under de första 12 veckorna med läkares tillstånd, om förlossningen kan utgöra en risk för mammans hälsa, om hon är under 17 eller över 40 år gamma, om hon redan har fött fyra barn, om hon inte kan ta hand om barnet på grund av en sjukdom. Andra orsaker kan vara familjeförhållanden, ekonomisk situation, arbetssituation, boende eller framtidsplaner. De flesta kan säkert checka av minst av av orsakerna, men helt fri att bestämma över sin egen kropp är kvinnan ändå inte eftersom hon är tvungen att motivera sitt beslut.

I Sverige är man stolt över jämställdheten och den fria aborten. Fast mest i teorin. Det är nämligen sällan folk talar om sina aborter.

Därför gör Schulman feminismen och kvinnors rätt till sina egna kroppar en tjänst genom att berätta om sitt abortbeslut. Är man för fri abort är man det oberoende av kvinnans ålder, ekonomi, parförhållande eller arbetssituation. Man är för det oberoende om det var ett ”svårt beslut” eller ett ”lätt beslut”. Fri abort innefattar nämligen inte andra människors moral eller tyckande. Fri abort handlar om en kvinnas möjlighet att bestämma över sin egen kropp. Därför önskar jag att fler kvinnor i länder med fri abort (alltså Sverige) skulle stiga fram och berätta om sina aborter.

Hälsningar från Stockholm,

Peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *