Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

Några riktigt bra lästips i sommar

24 jul , 2016, 09.38 peppe

 

Kära läsare,

Jag läste att någon redan oroade sig för att sommarkvällarna blir mörkare och vi rör oss i expressfart mot hösten, men jag tycker att vi ska släppa det och istället njuta av högsommaren. Varför inte lägga sig i hängmattan med en god bok? För att minimera ansträngningen tipsar jag gärna om några pärlor.

Tidigare i sommar läste jag Curtis Sittenfelds ”Presidentens hustru” som är en fiktiv berättelse om bibliotekarien som gifter sig med en man som en dag blir president i USA. Boken baserar sig på Laura Bush, alltså George W Bush hustrus, liv och är inte bara välskriven, utan också högintressant. Är ni inne på hemmafruspråret vill jag tipsa om Meg Wolitzers ”Hustrun” som faktiskt delvis utspelar sig i Helsingfors och handlar om Den Store Amerikanske Författarens hustru som är hans musa, hushållerska, älskarinna och ständiga bifigur.

För thrillerälskaren vill jag tipsa om danska Jussi Adler-Olsens ”Washingtondekretet” där USA:s nyvalda president plötsligt förvandlas till en diktator som kontrollerar media och medborgare. Eller sommarens höjdpunkt Malin Persson Giolitos ”Störst av allt” där sjuttonåriga Maja är den enda som överlever skolskjutning i Djursholm. Oroa er inte, det är inte blod och lidande, utan mer Sverige som klassamhälle, ful- och finrasism och tonårskärlek. Det bästa jag läst i sommar.

Är det realsim man är ute efter är Åsne Seierstads bok om Anders Behring Breivik ”En av oss” väldigt hemsk och läsvärd. Jag vill också tipsa om journalisten Jenny Nordbergs ”De förklädda flickorna i Kabul”. Om hur småflickor kläs ut och uppfostras till pojkar för att ge dem frihet och en chans till utbildning. När de når puberteten är de ändå tvungna att bli kvinnor igen. Nåt som inte är självklart för de som alltid behandlats som pojkar.

För de som bara vill läsa nåt lätt och roligt är Emmy Abrahamssons ”Hur man förälskar sig i en man som bor i en buske” baserad på en sann historia och väldigt rolig.

Och vill man ha fler tips ska man lyssna på en podcast om böcker. Varför inte ”En förbannad podd”, ”Ett eget rum”, ”Romancepodden” eller varför inte Karin Jihdes och min ”Mellan raderna” Nya tips och din virtuella bokkklubb varje vecka.

Nu ska jag inte störa längre så ni får lite läsro.

Hälsningar från Stockholm,

Peppe

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *