Peppe bloggar om livet på västkusten

USA

Människor krockar, inte bilar

25 jun , 2016, 19.27 peppe

 

Kära läsare,

När de förarlösa bilarna blir allt vanligare dyker det också upp nya moraliska dilemman. Hur ska en bil reagera om den plötsligt får fel på bromsarna och kan välja mellan att köra in i en bergsvägg och därmed riskera att döda sin förare eller att styra på ett gäng fotgängare på väg över gatan, döda dem, men rädda sin passagerare? Och om det finns barn i bilen? Eller barn på övergångsstället? En gammal människa på övergångsstället?

Jag läste en intressant text på New York Times som handlade om just detta: Framtidens maskiner är tvungna att fatta moraliska beslut. När man gjorde undersökningar på hur bilen ska avgöra vem den kör på var en stor majoritet av de tillfrågade överens om att bilen borde välja det alternativ som skadar minst människor, men när det kom till kritan och man skulle köpa en bil ville ingen ha en som kunde offra föraren och passagerarna. Dilemmat: Alla vill minimera antalet offer i en bilolycka, men ingen vill drabbas själv. Folk motsatte sig också statlig reglering av de förarlösa bilarna.

Forskarna förutspår att framtidens förarlösa bilar kommer att vara mycket säkrare än dagens människostyrda. Genom att introducera förarlösa bilar kunde man eliminera upp till 95 procent av alla olyckor.

Och när vi ändå talar om moderna bilar kan jag berätta att Los Angeles-polisen LAPD i framtiden kommer att köra med elektriska BMW-bilar. BMW vann över Tesla som också var intresserade av att bli den nya polisbilen.

Greetings from L.A.

Peppe

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *