Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

Att dricksa eller inte dricksa

14 jun , 2016, 15.18 peppe

 

Kära läsare,

vi har landat i Stockholm för att jobba och semestra den här sommaren. Imorgon flyger jag vidare till Helsingfors. Efter två dagar i Norden slår det mig att jag inte har en aning om hur mycket dricks man ska ge på restaurangen efter en middag. I USA ger jag aldrig mindre än femton procent av notan och sällan mer än tjugo. Men hur gjorde man nu igen på svenska och finländska restauranger?

Att dricksen spelar så stor roll i USA handlar givetvis om att en servitörlön inte räcker långt och restaurangpersonal är tvungna att förlita sig på gästernas generositet. Innan minimilönen fanns det till och med platser där servitörens enda inkomst var dricksen. Det leder till att personalen alltid dyker upp och frågar om allt smakar under middagen, att de är snabba med att fylla på vatten och gulla med barnen i sällskapet. Inte sällan ritar det ett glatt ansikte på notan när den väl kommer in. Undersökningar visar att kunder som fått servitörens namn och fått en liten smiley eller thank you på kvittot är mer benägna att vara generösa med dricksen.

Alla tycker inte att drickssystemet. I Venice beach har jag upptäckt två restauranger som skyltar med att de föredrar att betala sina anställda ordentliga löner och komma bort från drickssystemet. Eftersom drickskulturen sitter så djupt i den amerikanska (restaurang)kulturen har jag svårt att se att den här icke-drickstrenden skulle sprida sig, men små steg är också steg. Kalifornien planerar också att höja minilönen till 15 dollar i timmen, det betalar sällan en hyra i Los Angeles, men är ett stort framsteg.

Greetings from hotellsängen i Helsingfors,

PeppeIMG_0109

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *