Peppe bloggar om livet på västkusten

feminism

Taxi för enbart kvinnor

15 apr , 2016, 05.32 peppe

 

Kära läsare,

Här i Los Angeles, och i en stor del av resten av USA, är Uber och Lyft vardagliga alternativ till taxi eller varför inte egen bil. Själv fick jag en glad hälsning i höstas om att jag åkt sammanlagt hundra gånger med just Uber. 99 av de gångerna var hur trevliga som helst, men en resa mellan West Hollywood och Santa Monica blev riktigt obehagligt då chauffören, en man i femtioårsåldern, insisterade att berätta om sitt sexliv, hur han hatade sin exfru och frågade ut mig om mina sexuella vanor. Halvvägs hem saktade han in och bad mig räcka över min telefon så han fick bjuda mig på resten av resan – mot att jag honom fem stjärnor. Sedan stängde han av resan och gav sig själv stjärnorna.

Det allra flesta Uberchaufförer är hur trevliga som helst, men det finns också rötägg och inte sällan kan man läsa notiser om hur kvinnor blivit trakasserade och rent av våldtagna när de åkt Uber. För några veckor sedan kidnappade och våldtog en Uberchaufför en kvinna just här i LA.

Det är ingenting nytt att kvinnor känner sig otrygga på grund av män. Eftersom USA är entreprenörernas förlovade land finns det en lösning på allt. Den 19 april kommer ett Massachusettsbaserat företag att lansera en taxitjänst enbart med kvinnliga chaufförer som enbart accepterar kvinnor och barn som kunder. Chariot for women börjar inte anspråkslöst utan lanserar sin tjänst i femtio städer. Chariot grundades av en före detta Uberchaufför som säger att han under en natt då flera av hans kunde var både fulla och aggressiva insåg hur sårbara många kvinnor måste känna sig. Redan nu har 2200 kvinnliga chaufförer anmält sitt intresse.

I bland annat Japan, Mexiko och Tyskland finns det redan tågvagnar enbart för kvinnor och i Sverige diskuterar man bassänger i badhus enbart för kvinnor. Detta för att det är kränkande och tröttsamt i längden för kvinnor att bli utsatta för sexuella närmanden. Det här innebär givetvis inte att alla badhus, alla tågvagnar och alla taxibilar ska könssegregeras, men nog erbjuda ett tryggt alternativ för kvinnor.

Greetings from America,

Peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *