Peppe bloggar om livet på västkusten

USA

Rödluvan bär gevär i USA

27 mar , 2016, 07.11 peppe

 

Kära läsare,

här i Los Angeles firar man också påsk. Det är inte precis som i Finland där man på påsken verkligen känner att det en dag kommer att bli sommar igen och vinter får ge vika. Här skiner ju solen aldrig och man tvivlar liksom aldrig på att det ska bli varmt igen.

Här finns inga översminkade häxor som tigger godis, det är något man sysslar med på Halloween inte påsken, men för att ingen ska bli chokladlös får barnen ändå leta efter ägg i trädgårdar och hem på påsksöndagen. Det som inte finns här de är klassiska Kindeäggen. Ni vet de där som marknadsförs som tre överraskningar i ett: Choklad, mjölk OCH en liten leksak. Här i USA klassas leksaken som alldeles för farlig för barn att leka med och därför har Kinderägg förbjudits.

Samtidigt går vapenlobbyn NRA (National Rifle Association) den här påsken ut med en ny version av de klassiska barnsagorna. I Hans och Greta bär barnen vapen och istället för att bli tillfångatagna av häxan använder barnen sina vapen för att rädda andra barn som hamnat i häxans klor och sitter tillfångatagna i Pepparkakshuset. Rödluvan i sin tur tar givetvis fram sitt gevär och skrämmer iväg vargen innan den hinner äta upp mormor, och så vidare.

Det här är faktiskt ett vanligt argument från verkliga livet, det har bland annat använts av Donald Trump: Om eleverna i skolor där det skett skolskjutningar själva haft med sig vapen skulle de ha räddat en massa liv. Offren skulle bli aktiva hjältar och blixtsnabbt skjuta ner förövarna. Lite som på film där huvudpersonen aldrig missar, skjuter fel person eller själv blir skadad. Utanför sago- och filmvärlden ser det annorlunda ut. För någon vecka sedan sköt en fyraåring sin mamma och varje år skadas runt 85 000 personer av vapen.

Man kan skrocka åt hur tokiga de där amerikanerna är, förbjuda Kinderägg men berätta sagor om hur vapen räddar barn. Ho ho. Men tänker man lite längre finns det ingenting att skratta åt. Att det finns en lobbyorganisation för vapen som berättar sagor där sensmoralen är att barn som bär vapen är hjältar är bara vidrigt.

Greetings from America,

Peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *