Peppe bloggar om livet på västkusten

rasism,USA

Tv är bättre än film

1 feb , 2016, 03.13 peppe

 

Kära läsare,

I slutet av februari delar kända personer ut Oscarstatyetter åt andra kända personer. Man kunde rycka på axlarna och kalla det klubben för inbördes beundran, vem bryr sig liksom, men eftersom en Oscar inte bara betyder ära och ännu mer berömmelse, utan också leder till att filmen Oscarvinnaren representerar får en stor publik har det en betydelse vem som får priset.

I år, precis som förra året, har Oscars blivit kritiserade för att vara rasistiska och exkluderande. Det är mest vita män som delar ut priser åt andra vita män. I år, precis som förra året, finns det faktiskt inte en enda svart person bland de nominerade skådespelarna. Spike Lee, Will Smith och Jada Pinkett Smith var snabba att meddela att de tänker bojkotta galan i protest. I jämförelse med de vita snubbarna är också kvinnor, latinos, asiater, funktionsnedsatta och sexuella minoriteter undantag.

Kulturen, speciellt populärkulturen som de flesta av oss konsumerar varje dag påverkar oss mer än vi kanske tror. En film som vunnit flera Oscars och andra priser kommer att få en stor publik som i sin tur, mer eller mindre medvetet, skapar en uppfattning om hur personer i film ska se ut. Vi gillar det vi känner igen och se i fortsättningen gärna liknande filmer. Hur ofta ser du till exempel på Bollywood-produktioner?

Vem är det då som väljer ut de nominerade? Jo, enligt en undersökning som Los Angeles Times är de 5765 stycken: 94 procent av dem är vita, 77 procent män, två procent är svarta och färre än två procent latino. Medelåldern är 62 och bara fjorton procent är yngre än femtio. Enligt Hollywood Reporter väljer Oscar Akademin helst svarta skådespelare då de spelar verkliga människor, slavar, atleter, offer för rasism eller kriminella. Trots att akademins medlemmar säkert är proffs utgår de såklart från sitt eget perspektiv och resultatet går att se i nomineringarna.

En liten tröst är att tv-världen är mycket mer inkluderande. Här finns plats för fler sorters människor än bara vita män. På tv får vi se folk av olika kön, färg, funktionalitet, sexuell läggning och ja you name it. Heja Emmys, alltså!

Greetings from Hollywood,

Peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *