Peppe bloggar om livet på västkusten

USA

#blessed #grateful

30 Nov , 2015, 20.01 peppe

 

Kära läsare,

Helgen som gick firade amerikanerna Thanksgiving, ett förlängt veckoslut med mat, familj och fotboll. Man kan ju säga en hel del om den goda smaken (?) i att fira hur ens förfäder slaktande ursprungbefolkningen, men om man ignorerar just det och fokuserar på tacksamhet är Thanksgiving en ganska bra högtid. Thanksgiving är som en avslappnad version av julen. Man träffar familjen, äter en massa gott och funderar på hur bra man egentligen har det. Inga presenter att köpa, julgranar att klä eller hus att dekorera (i och för sig verkar Thanksgiving vara startskottet för juldekorationerna).

För en finländare kan det vara lite för privat att sitta runt ett bord och högt förklara vad man är tacksam för. Det finns ju till och med ett finskt uttryck som handlar om att den som är lycklig, hen ska lyckan gömma ”Kell’ onni on, se onnen kätkeköön”. Jag fattar också att många instagrammare har det upp i halsen med yogakonton som sprinklar #blessed #grateful efter varje bild, men det finns ändå en poäng med att då och då lägga cynismen på hyllan och påminna sig själv om att livet ändå är ganska bra.

Säga vad man vill om amerikanska traditioner, men Thanksgiving verkar också vara en som en majoritet omhuldar. Den har stigit ovan religioner och andra seder och förvandlats till en dag då man bara tar det lugnt, umgås och äter. Att dagen efter kallas Black Friday och är ett shoppingevenemang i nästan makabert omfång, där folk är så ivriga på att ge bort sina pengar till affärer att de ofta blir fysiska, är typiskt USA. Här finns alltid båda sidorna. Tacksamheten följs av girigheten.

Greetings from America,

Peppe

 

Läs också

5 kommentarer

  1. Anna La skriver:

    Också här firas black friday nuförtiden. Märkte jag i Itis förra veckan.

  2. mike johnson skriver:

    …”fira hur ens förfäder slaktande ursprungbefolkningen” …. ??? … vad svamlar du om?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *