Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

USA är livsfarligt för mannen

23 Nov , 2015, 00.09 peppe

 

Kära läsare,

i det här forumet skriver jag ofta om feminism och jämställdhet och i de här frågorna inkluderas givetvis också män. Under de senaste femton åren har dödligheten bland lågutbildade, vita män i USA. Författaren och journalisten Hanna Rosin skriver om det här i sin bok ”Mannens undergång -i kvinnans tidsålder” om hur kvinnorna är bättre utbildade, har bättre nätverk och mår fysiskt bättre än männen. I den nya ekonomin läggs fabriker ner och män utan utbildning blir arbetslösa, medan kvinnorna är vinnare i den nya ekonomin. Rosin blundar för att lönegapet mellan kvinnor och män i USA fortfarande är stort, att kvinnor är grovt underrepresenterade i politiken och att det fortfarande inte finns någon lagstadgad föräldraledighet vilket i sin tur leder till att färre kvinnor finns ute i arbetslivet. USA ligger på 28 plats i World Economic Formus jämställdhetslista.

Men att det går bra för mannen generellt betyder inte att alla mår bra. Enligt en ny rapport av Nobelpirstagaren Angus Deaton och Anne Case drabbas arbetarklassmän i åldern 45-54, med enbart grundskoleutbildning, oftare av drogmissbruk, självmord, alkoholism och problem med hälsan. En orsak är inkomstskillnader mellan de med utbildning och de utan. De här männen har allt svårare att försörja sig och sin familj då fabriker läggs ner eller ersätts med teknologiska innovationer.

Delvis beror arbetarklassmannens öde på att de kulturella normerna är så stränga kring hur en riktig man ska vara. En riktig man ska dricka alkohol och äta fet och salt mat. En riktig man är fysisk, läser inte böcker och jobbar med händerna. En riktig man ber inte om hjälp, han reder sig själv. Han byter inte blöjor och tar hela ansvaret för att försörja familjen. Time Magazine skriver om hur en ”riktig man” skulle aldrig kunna jobba som frisör eller sjukskötare, trots att det kanske finns jobb inom de här branscherna. De outbildade männen faller mellan stolarna. En annan orsak är det usla sjukförsäkringssystemet i USA, männens dåliga sociala nätverk och givetvis bristen på jobb.

En lösning är att våga luckra upp könsrollerna. För männen att imitera kvinnornas sociala förmåga och på så vis skaffa sig ett nätverk. Man kan vara en riktig man och jobba som frisör, sjukskötare, florist eller flygvärd. Könet sitter inte i jobb, kläder, diet, musiksmak eller hobbyn. Bredare könsroller betyder inte att folk kommer att tappa sina könsorgan och gå omkring klädda i beige kroppsstrumpor. Det betyder större frihet för alla. Uppmuntra era söner att utveckla egenskaper som uppenbarligen gynnar kvinnor.

Greetings from America,

Peppe

Läs också

2 kommentarer

  1. Nils skriver:

    Intressant teori om kulturella normer bland obildade vita män i USA, men jag ser inte att den skulle finna stöd i den välskrivna Case-Deaton artikeln (Anne Case kommer förresten före Angus Deaton). Kanske, kanske inte.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *