Peppe bloggar om livet på västkusten

USA

Att äta kakan eller kasta bort den

29 okt , 2015, 02.38 peppe

 

Kära läsare,

en god vän till mig fick barn för ett halvår sedan och sedan dess har hon rapporterat om skillnader och likheter med att få barn i Norden och här i USA. Här är epidural och kejsarsnitt vanligare än i Finland, när barnet är fött anställer många nattbarnvakter så mammorna ska få sova ut, man går på jobb och pumpar sina bröst på mjölk efter bara nån månad hemma, spädbarnen läggs i egna sängar mycket tidigt och så vidare.  Många företeelser verkar helt otänkbara för nordiska föräldrar, men grejen med normer är att de är självklara för utförarna, men kan te sig konstiga för folk vana vid annat.

Min väninna träffar en hop amerikanska mammor regelbundet och efter den senaste träffen fick jag höra att en av mammorna rekommenderar bröstmjölk som botemedel för baksmälla. Näringen i modersmjölken lär mota bort allt illamående. Låter magiskt. Undrar om ersättning också funkar?

En annan hade frågat kompisen om hon valde att äta upp moderskakan. Så där som Tom Cruise gjorde. Man kan tydligen äta kakan rå, torka den eller skära den i små kuber och frysa in den och sedan mumsa på den. Eller torka den och göra små kapslar av den och äta den som medicin eller blanda ner den i en smoothie (det där med smoothie känns väldigt L.A. kanske med grönkål?).  Nu låter det som om jag raljerar och det gör jag kanske också, men det beror bara på att jag kommer från en annan verklighet. Bara för att folk i min närhet inte äter moderkakor låter det lite udda i mina öron. Och när folk talar om att äta moderkaka kan jag inte låta bli att föreställa mig att man marinerar och grillar kakan, kanske avnjuter den med ett gott glas amarone.

Å andra sidan tycker många av mina amerikanska vänner att vi finländare är sjuka i huvudet som låter våra barn sova utomhus i minusgrader. Jag antar att de föreställer sig hur isbjörnar lufsar förbi och vi mammor då och då kollar ut genom fönstret på igloon för att kolla att ingen blivit uppäten. Det finns så många olika verkligheter.

Greetings from America,

Peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *