Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

Jordbävningen som kommer senast 2018

23 okt , 2015, 01.37 peppe

 

Kära läsare,

om man är en person som ser glaset som halvtomt påpekar ma blixtsnabbt att en negativ aspekt att bo i Los Angeles är att den stora jordbävningen när som helst kan ruska om staden. Det är tjugotvå år sedan ett stort skalv skakade om L.A. då dog ett sextiotal personer medan tiotusentals byggnader förstördes.

Jordbävningar i sig är inget ovanligt, varje dag kommer tre-fyra stycken. Nästan alltid så små att man inte känner av dem. Våren 2014 skälvde LA-marken av en dryg fyra och nu har ett seismologiskt institut kommit fram till att det med drygt 99 procents säkerhet kommer en jordbävning i storleksklassen fem före sommaren 2018. Trots att en femma inte hör till de största kan den ändå ställa till med en hel del förödelse.

Få angelenos går omkring och är rädda för jordskalven. De ses som ett nödvändigt ont för att få leva på den här underbara platsen. I femåringens skola ordnas regelbundet jordbävningsövningar, senast förra veckan, och de flesta familjer håller sig några gallon vatten och burkmat ifall att. Ja, och kontanter såklart.

Det är sällsynt att en jordbävning får marken att öppna sig för att sedan sluka människor och hur. Vanligtvis skadas man av att få grejer i i huvudet och det är därför The Great Shakeout (som jordbävingsövningen heter) går ut på att kasta sig ner under närmaste bord och hålla i det (bordet är inte till någon hjälp om skalvet får det att hoppa iväg). Sen är det bara att vänta ut jäkeln.

Och det där med 99 procents säkerhet höll inte alla med om. Los Angeles Times har talat med andra källor som menade att den riktigt stora jordbävningen garanterat kommer förr eller senare, men att en femma inom tre år bara skakar om staden med 85 procents säkerhet. Vet inte om det är så himla mycket bättre nyheter, men har man valt att bo här får man väl lov att vara optimistisk och se glaset som halvfullt. Dessutom är det än så länge omöjligt att mäta exakt när nästa skalv kommer.

Greetings from America,

Peppe

Läs också

En kommentar

 1. Francesco Sinibaldi skriver:

  En la luz cristalina.

  Mientras
  la luz cubre
  el suspiro
  siento el ave
  cantar la
  melódica rima.

  Francesco Sinibaldi

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *