Peppe bloggar om livet på västkusten

Kroppen,USA

Jag vill ha fett

12 okt , 2015, 20.56 peppe

 

Kära läsare,

Vi har pratat om det är förut, men en sak som gör mig alldeles vansinnig, alltså bärsarkagång-vansinnig, är utmaningen att hitta produkter med fett i det här landet. Nu menar jag inte smör och olivolja, men en enkel grej som att köpa yoghurt till barnet utan att det med stora, skrikiga bokstäver står ”NON FAT” på burkarna. Om det finns något som amerikanerna verkar älska är fettfritt. Fetfri hummus, fetfri majonnäs, fetfritt jordnötssmör, fetfri korv, fetfritt godis och så vidare. Inte ens produkter som naturligt är fettfria klarar sig undan NON FAT-markeringen. Fettfri tomatkross, hur låter det? På andraplats kommer ”NO ADDED SUGAR”. Att det tekniskt sett inte finns något tillagt socker betyder dock att det bra kan finnas andra sötningsmedel. Alla vet ju att produkter utan varken fett eller socker smakar i bästa fall sågspån, men ofta bara luft.

Samtidigt är sockrade frukostflingor den vanligaste barnfrukosten i USA medan storlekarna på läskflaskorna blir allt större. Just nu pratar man om hur de riktigt stora livsmedelsproducenterna Coca-Cola, Nestlé och Kelloggs finansierar forskare som i sin tur ger råd åt hälsoexperter och myndigheter. Nyligen gjorde också Coca-Cola en kampanj kring hur vikt handlar om motion och ”balans”, inte så mycket på söta drycker.

Jag antar att det delvis handlar om kultur. När Kelloggs lanserade sina flingor i slutet av 1800-talet marknadsfördes de som hälsokost. Flingorna skulle vara bra för matsmältningen och ett motgift mot onani (nej, jag skämtar inte). För att få folk att hålla händerna på täcket lanserade John Harvey Kellogg motsatsen till kryddstark mat och kött (som gjorde folk upphetsade) nämligen: flingorna. Kelloggs grundade till och med hälsocentrum, ett slags sanatorier där rika människor kunde checka in och rena sina kroppar genom att äta flingor. Fortfarande associerar amerikaner flingor med hälsa, och genom utmärkta marknadsföringskampanjer också med det gamla goda Amerika.

Ja och flingorna är extremt sockrade, men till amerikanernas stora lättnad innehåller de aldrig den riktigt stora fienden: Fettet.

Greetings from America,

Peppe

Läs också

2 kommentarer

  1. Bengt Svensson skriver:

    Glömde du inte ”low calorie”? Ibland skryter de med ”0 cal”.
    Varför ska man tugga i sig något, som inte ger någon energi?
    Kul att läsa dina bloggar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *