Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

Om föraktet mot tjocka

28 sep , 2015, 00.01 peppe

 

Kära läsare,

förra veckan intervjuade jag stylisten, bloggaren och programledaren Marcy Guevara för en artikel i Hufvudstadsbladet. Ni kommer att få läsa den i onsdagens tidning. Guevara jobbar med mode och speciellt med mode för pluskvinnor. Alltså kvinnor med kroppar större än normen. Hon berättar att det är extremt provocerande, främst för män, med kvinnor som är större än de vi ser i reklam och media och dessutom inte skäms över hur de ser ut. Mest hatiska kommentarer får kvinnor som har mage (sic!) lägga ut bilder på sig själva i bikini eller magskjortor. Guevara sa att hon fått sin beskärda del av de hatiska kommentarerna. Att dessa kommentarer är så destruktiva och hämmande att många tjocka inte vågar gå med bara armar och ben, bara av rädsla elaka män. Vilket otroligt förtryck.

Vi lever i en värld där hälsa förväxlas med smalhet och där tjocka diskrimineras på arbetsplatser, i offentliga utrymmen och på sociala medier. Journalisten Anne Hietanen skriver på Yle:

”När jag själv var tjock hade jag mått mycket bra av att se flera runda kvinnor i reklamer och i tv-serier. Jag hade gärna sett dem i formen av hjältinnor hellre än driftkuckun. Varje dag hjärntvättas vi på tusen sätt till att tro att vi är misslyckade om vi inte är smala, unga och vackra. Vi behöver en motsatt hjärntvättning också. På grund av detta behövs olika rörelser som arbetar för att även större kvinnor skall få ta plats.”

Och det är precis det Guevara jobbar med. Att öka mångfalden i gamla och nya medier. Att alla sorters människor ska få synas, inte bara de i storlek 34 och mindre. Fler olika sorters kroppar betyder större frihet för oss alla. Och det är där med att övervikt alltid skulle vara ohälsosamt stämmer inte. Det finns tjocka människor som är mer vältränade och hälsosamma än andra. Dessutom är det ett slags människoförakt att uppskatta människors värde på basen av hälsa och kroppsform.

På basen av kommentarerna under Hietanens krönika har vi ännu mycket att lära oss om övervikt och förakt. Lycka till med det!

Greetings from America,

Peppe

PS och ni som kommer med argumentet att det blir dyrt för samhället med överviktiga människor kan ju börja med att räkna ut hur dyrt det blir med alkohol och våld.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *