Peppe bloggar om livet på västkusten

feminism,USA

Könsneutrala leksaker

26 aug , 2015, 00.47 peppe

 

Kära läsare,

Som ni vet brukar jag klaga på hur ojämställt USA är. Inte nog med att det är det enda västerländska landet där det inte finns någon lagstadgad föräldraledighet, systemet är dessutom uppbyggt så att en förälder (eller för de rika: nanny) måste vara aktiv i skolan samt med att skjutsa och hämta. Många är också fortfarande ovetande om vad begreppet feminism innebär.

Men det finns också ljusglimtar! För ett par veckor sedan meddelade butikskedjan Target att alla könskodade leksakshyllor och skyltning kommer att försvinna. Förr har leksakerna delats in i flick- och pojkleksaker, men nu finns det bara leksaker. Det var så illa att Target gjorde reklam för ”byggsatser” och ”byggsatser för flickor”, som om normen skulle vara det pojkar lekte med och undantaget flickors leksaker.

Att leksaker är könsneutrala, alltså att vem som helst kan leka med, kan tyckas vara en självklar sak, men prova på att gå in i en leksaksaffär eller klädbutik här i USA (eller varför inte i Finland). Det finns rosa hyllor för flickor och blå för pojkar. Target kommer också att se över sin skyltning på inredningsavdelningarna, flickor kan nämligen sova gott i superhjälte- och pojkar i Barbielakan. Target säger själva att det på det här sättet blir enklare för alla och att barnen känner att de har dubbelt så stora valmöjligheter.

Initiativet till könsneutraliseringen kommer från kunder, men många har också kritiserat bortfallet av tydlig skyltning för pojkar och flickor. Som vanligt har konservativa använt begrepp som ”biologi” och ”tradition”. Men i de här fallen handlar det givetvis om människor som inte är pålästa och vet att för mindre än hundra år sedan stod rosa för manlighet, krigslystnad och styrka, medan ljusblått var den spröda, sköra kvinnliga färgen. Låt alla barn leka med alla sorters och färgers leksaker, säger jag.

 

Greetings from America,

Peppe

Skärmavbild 2015-08-25 kl. 14.38.07

 

Läs också

2 kommentarer

  1. Sanne skriver:

    Det är bra att Target ändrar på skyltningen. Barn använder ju oftast sina händer när de leker, inte sitt kön, dvs helt konstigt att leksaker är könskodade.
    En gång när jag var i en butik såg jag ett barn peta lite på ett ämbar. När hans pappa ser det säger han på finska åt sitt barn ”det där är ett flickämbar” varpå barnet genast släpper ämbaret och ser nästan äcklad ut. Det är så sorligt att vissa tycker att färger är könskodade.

    Menar du att rosa var färgens som stod för manlighet? Ordet rosa saknas i sista stycket. 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *